Koruna je k euru nejsilnější za poslední skoro měsíc, vzhůru jí pomohl šéf ČNB

Koruna v úterý posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru od pondělního podvečera zpevnila o 12 haléřů na 25,30 Kč/EUR. Je to její nejlepší závěr od letošního 18. listopadu. Ve vztahu k dolaru si koruna polepšila o desetník na 22,44 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové koruně napomohlo vyjádření guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka. Pražská burza mírně oslabila, v záporných číslech zakončila třetí den v řadě.

Šéf centrální banky v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že se úrokové sazby příští rok budou blížit spíše čtyřem než třem procentům. „Naznačil, že centrální banka může zvýšit sazby ještě nejméně o jeden procentní bod, než klíčová úroková sazba dosáhne v příštím roce svého vrcholu,“ dodala Steckerová. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je nyní 2,75 procenta.

Naopak bez reakce nechala koruna dnes zveřejněné údaje o deficitu bilance běžného účtu. Ten ve třetím čtvrtletí skončil ve schodku 76,7 miliardy korun. „Ten byl výrazně nižší, než s čím jsme počítali,“ poznamenala Steckerová.

Burzovní index PX se během dne propadl pod 1400 bodů, nakonec proti pondělnímu závěru klesl o 0,14 procenta na 1401,57 bodu. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Nejvíce ztratily akcie pojišťovny VIG, a to 1,12 procenta na 619 Kč. Nejvýznamnější růst naopak zaznamenaly cenné papíry Erste Bank, které připsaly 0,76 procenta na 1006 Kč.

„Index měl podobný vývoj jako v pondělí. Krátce po začátku obchodování rostl až o půl procenta, během dne ale zisky ztratil a oslaboval až o 0,6 procenta, ke konci obchodování ovšem část ztrát smazal a uzavřel přes desetinu procenta v minusu,“ uvedli analytici investiční společnosti Wood & Company. Se ztrátou uzavřelo dnešní obchodování sedm z 12 titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX. Dva stagnovaly a tři emise zaznamenaly růst.

  Škoda uvede modernizovanou Scalu a Kamiq na začátku roku 2024

„Poměrně velká volatilita panovala na akciích Erste, jejichž vývoj během dne několikrát změnil znaménko. Nakonec uzavřely 0,76 procenta v plusu, a znovu se tak dostaly nad hranici 1000 korun. Rakouská banka posilovala v souladu s vývojem na západoevropském bankovním sektoru, který se v době ukončení obchodování na pražské burze pohyboval v plusu přibližně o procento. Akcie Komerční banky poslala do minusu velká prodejní objednávka v závěru dne, oslabily o 0,11 procenta, a ponížily tak poprvé po pěti růstových dnech,“ zhodnotili analytici Wood & Company.

Upozornili, že stejně jako celý index začaly den růstově také akcie energetické společnosti ČEZ. „Ještě během dopoledne se ale propadly pod hranici 800 korun a zakončily na ceně 798,50 koruny, tedy o 0,31 procenta níže než v pondělí. Cenné papíry technologické společnosti Avast pak oslabily o 0,65 procenta na 182,10 koruny,“ dodali analytici Wood & Company.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Úterý kolem 17:00
Kč/EUR 25,42 25,30
Kč/USD 22,54 22,44

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com