Zeman přijal nové velvyslance Polska, Itálie, Dánska nebo Iráku

blesk.cz

Velvyslanci osmi zemí dnes předali prezidentovi Miloši Zemanovi své pověřovací listiny. Prezident na zámku v Lánech přijal například nové ambasadory Polska, Itálie, Dánska nebo Iráku. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident se dnes také sešel s kardinálem Dominikem Dukou.

Polské velvyslanectví od dnešního dne oficiálně vede Miroslaw Stanislaw Jasiński, diplomat, scenárista a někdejší vratislavský vojvoda (hejtman). Dřívější polská velvyslankyně Barbara Ćwiorová skončila loni v červnu. Odvolal ji prezident Andrzej Duda kvůli obviněním ze šikany a diskriminace podřízených. Velvyslanectví pak řídil rada Antoni Wręga. Česko-polské vztahy v poslední době ovlivňuje spor o polský hnědouhelný důl Turów nedaleko hranic Libereckého kraje.

Šedesátiletý Jasiński působil v protikomunistické opozici, během studií na Vratislavské univerzitě navázal kontakty s lidmi z Charty 77. Patřil ke spoluzakladatelům Polsko-československé Solidarity, v jejímž rámci spolupracovali disidenti z obou zemí. Na začátku 90. let působil na polské ambasádě v ČR, v letech 2001 až 2007 vedl Polský institut v Praze. Dosud byl šéfem vratislavské Městské galerie.

Dánsko v Česku nově zastupuje Sören Kelstrup. Velvyslanectví Dánského království vede neoficiálně od začátku září. V minulosti působil podle webu dánské ambasády například jako velvyslanec v Estonsku, zástupce velvyslanec v Bukurešti nebo u dánské delegace WTO v Ženevě.

Italským ambasadorem se stal Mauro Marsili, který do Prahy dorazil na začátku října. Jako kariérní diplomat působil na řadě italských zastupitelských úřadů včetně Bukurešti, Buenos Aires nebo Brasílii. V letech 2014 až 2018 byl velvyslancem Itálie v Limě.

Lucemburské velvyslanectví řídí Ronald Dofing, který z Prahy zároveň zastupuje Lucemburské vévodství v Estonsku a na Ukrajině. Iráckým ambasadorem je oficiálně od dnešního dne Faláh Abdal Hasan Abdalsáda a ghanským Nyasembi James Komla.

V čele mongolské ambasády bude stát Gansuch Chaškchan Damdin a Peruánskou republiku zastupuje Nestor Francisco Popolizio Bardales.

  V Kladenské nemocnici se zastřelil 86letý pacient na infekčním oddělení

Ovčáček také na twitteru uvedl, že dnes Zeman na „tradičním vánočním setkání“ přijal Duku.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com