Vláda oznámila covidová opatření, třetí dávka bude i pro třicátníky

denikn.cz/

Nová vláda představila sadu opatření proti šíření covidu-19. Od středy 29. prosince bude moci na akce, večírky a silvestrovské oslavy maximálně 50 osob, organizátoři musejí kontrolovat covidové certifikáty. V restauracích budou moci od 29. prosince do 2. ledna sedět u stolu nejvýše čtyři lidé. Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob. Od pondělí 27. prosince si mohou pro třetí dávku očkování přijít lidé starší 30 let po pěti měsících. V prvních dvou týdnech nového roku se budou žáci, studenti a zaměstnanci škol testovat dvakrát týdně.

Na akce může 1000 sedících lidí, na silvestrovské večírky pak nejvíc 50

Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci od 27. prosince maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob, řekl po dnešním zasedání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Sedět u stolu bude moci maximálně šest lidí. Další zpřísnění nastane od středy 29. prosince a platit bude do neděle 2. ledna. Na akce, večírky a silvestrovské oslavy bude moci maximálně 50 osob. U stolu budou moci být společně pouze čtyři osoby s výjimkou členů jedné domácnosti.

Organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty, a to prostřednictvím aplikace čTečka, jež se využívá k načtení QR kódu z aplikace Tečka, v níž jsou covidové certifikáty nahrány, případně jakoukoli jinou čtečkou QR kódů.

Minimálně do 3. ledna bude platit současný stav, při kterém mohou na hromadné akce pouze lidé s ukončeným očkováním nebo ti, kteří prodělali onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech. Prokázání negativním PCR testem se tak zatím další možností vstupu na akce či do restaurací nestane.

V restauracích budou moci od 29. prosince do 2. ledna podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) sedět nejvýše čtyři lidé. Nadále bude vstup umožněn až na výjimky jen lidem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. Válek to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. V současné době může u stolu sedět maximálně šest hostů.

Omezení se podle Válka netýká rodiny, tedy lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. Kontrolu příslušných dokladů opravňujících hosty ke vstupu do restaurace, budou muset provozovatelé ověřit prostřednictvím čtečky QR kódu aplikace Tečka.

Vláda zároveň dnes schválila, že od 29. prosince do 2. ledna se akcí, večírků a silvestrovských oslav bude moci účastnit nejvýše 50 lidí.

V restauracích musejí být hosté usazeni tak, aby od lidí u vedlejšího stolu byly alespoň ve vzdálenosti 1,5 metru. Pokud nekonzumují, musejí mít nasazený respirátor. Při vstupu si musejí dezinfikovat ruce. Stravovací zařízení, bary a kluby musejí mít do 25. prosince zavřeno mezi 22:00 a 04:59.

Pro gastronomické provozy právě prosinec v souvislosti s konáním vánočních a novoročních večírků znamená podle odborníků vrchol sezony. Zajišťují si tak prostředky na první měsíce roku, kdy bývá návštěvnost obvykle slabší.

Lidé nad 30 let mohou přijít pro posilující dávku vakcíny od 27. prosince

 

Od pondělí 27. prosince si mohou pro posilující dávku očkování proti covidu-19 přijít lidé starší 30 let po pěti měsících. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Dosud tato věková skupina mohla absolvovat přeočkování po půl roce od dokončené vakcinace.

„Týká se to i lidí, kteří nejsou objednaní,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Nyní tuto možnost mají lidé nad 45 let. Bývalá vláda to zdůvodňovala potřebou rozložení očkovacích kapacit. Pro lidi nad 35 let měla platit šestiměsíční lhůta až do 5. ledna. Kdy bude lhůta pro přeočkování zkrácena i pro lidi ve věku 18 až 30 let, Válek neupřesnil. Podle harmonogramu bývalé vlády by se tak mělo stát 19. ledna.

  Opatření je nezákonné, rozhodl soud. Ministerstvo ho ten samý den vydalo znovu

Pět měsíců po dokončeném očkování je v současné době 4,1 milionu lidí. Dosud posilující dávku dostaly dva miliony z nich. Zájem měli ale i mladší než pětačtyřicátníci. Například v Praze se rozšířila o víkendu na sociálních sítích informace, že neoficiálně je to v některých centrech možné. Nemocnice, která centra provozují, ale v pondělí deklarovaly, že pravidla dodržují a šlo o malé množství případů.

Kapacity očkování jsou v regionech různé. Zhruba šestina všech center je v Praze, kde se v prosincových pracovních dnech podává přes 12.000 dávek denně, a rezervovat termín očkování si lidé mohou hned na druhý den. Některá očkovací centra mají kapacity stovky vakcín denně, ale nejsou dostatečně vytížená. Například očkovací centrum na hlavním nádraží, kde před koncem října stáli lidé v dlouhých frontách, očkuje podle mluvčí Evy Libigerové zhruba stovku lidí denně, kapacita je ale až čtyřnásobná.

Zdravotníci tam podávají vakcínu od firmy Moderna. „Zájemci o boostovací dávku se nemusí obávat míchání vakcín. Naopak, ve studii vyšla jako nejúčinnější kombinace první a druhé dávky Pfizer a třetí Moderna,“ uvedla. Bez registrace se lidé mohou nechat očkovat v Praze i v dalších centrech v nemocnicích, ale také v obchodních domech Kotva, na Chodově nebo na Smíchově.

V některých menších městech ale lidé na volný termín očkování, který by si mohli registrovat, čekají i týdny. Také možností nechat se očkovat bez registrace je mimo Prahu méně. Podle webu ministerstva je očkovacích míst 477, bez registrace lze přijít do 84 z nich. Devatenáct je v Praze, ale například v Olomouckém kraji jedno nebo v Moravskoslezském kraji tři.

Všichni žáci a zaměstnanci škol se budou začátkem roku testovat dvakrát týdně

V prvních 14 dnech nového roku se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanci škol dvakrát týdně, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali nemoc covid-19 v posledním půlroce. Testování se uskuteční vždy v pondělí a ve čtvrtek. O schválení návrhu ministerstva zdravotnictví vládou informoval po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Jde podle něj o jedno z opatření k omezení šíření koronaviru.

  Preventivní karanténu mohou ukončovat praktičtí lékaři na základě rychlotestů

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doplnil, že opatřením chce vláda sledovat šíření nové varianty omikron. Testovat se bude antigenními testy, které prošly kontrolou kvality. Vláda dnes také upravila pravidla pro výjezdy škol na lyžařské zájezdy, děti na ně budou potřebovat jeden PCR test, nikoli dva, jako tomu bylo doposud.

Žáci základních a středních škol se nyní testují antigenními testy vždy v pondělí. Podle Válka se po vánočních prázdninách bude ve školách nadále testovat antigenními testy, ověřovací PCR test u podezření na nákazu by měl být nově vždy spojen s diskriminačním testem, kterým se určují varianty koronaviru. Cílem opatření má být také minimalizace rizika karantén.

Vláda podle Válka v souvislosti s plánem rozšířeného testování ve školách rozhodla o nákupu nových antigenních testů. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že nákup testů řešil Ústřední krizový štáb. Správa státních hmotných rezerv podle něj bude kontinuálně pokračovat v nákupech i během ledna, a to podle standardních pravidel výběrových řízení.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com