ČR stojí při Ukrajincích, řekl Lipavský v prvním telefonátu s Kulebou

irozhlas.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a nový šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se během svého prvního telefonátu dohodli na společných krocích, které mají odradit Rusko od další agrese. S odvoláním na ukrajinské ministerstvo zahraničí to dnes napsal server Ukrajinska pravda. Lipavský na svém twitteru uvedl, že „ČR stojí při Ukrajincích a jejich snaze zachovat si svou národní integritu a suverenitu“.

„Jan Lipavský potvrdil, že Česká republika zůstává spolehlivým přítelem Ukrajiny a pevně stojí na straně ukrajinského lidu v jeho boji za ochranu suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Ministři se dohodli na společných krocích, které mají Rusko odradit od další agrese,“ citoval server komuniké ukrajinské diplomacie.

Lipavský na svém twitteru napsal, že se svým ukrajinským protějškem probírali situaci na ukrajinských hranicích s Ruskem, pokračující ruskou okupaci Krymu a českou podporu Kyjevu.

Ministři podle ukrajinského zpravodajského webu jednali rovněž o přípravách Česka na předsednictví Radě EU v druhé polovině letošního roku. „Český ministr ujistil Dmytra Kulebu, že evropská integrace Ukrajiny bude důležitou prioritou předsednictví Česka,“ uvádí se v prohlášení ukrajinského ministerstva, podle něhož se politici dohodli na společné návštěvě šéfů diplomacie Rakouska, ČR a Slovenska na Ukrajině, jíž plánují v únoru.

Ukrajinska pravda dále píše, že český prezident Miloš Zeman, kterého označuje za proruského, dlouho blokoval jmenování nové české vlády právě kvůli kandidatuře Lipavského na ministra zahraničí, ale nakonec ustoupil. Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis očekává, že s nástupem nové vlády premiéra Petra Fialy se česká podpora Ukrajině znatelně zvýší, uzavírá ukrajinský web.

Poté, co protesty v roce 2014 svrhly proruského prezidenta Viktora Janukovyče, vypukl na východě Ukrajiny konflikt. Rusko následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu, Moskva zapojení do konfliktu popírá. V poslední době napětí kolem Ukrajiny narostlo v souvislosti s posilováním ruské armády u hranic s Ukrajinou.

  Experti: Páteční zpřísnění opatření epidemii výrazně nezkrotí

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com