Nejhorší v historii. Ve státním rozpočtu byla díra 420 miliard korun

seznamzpravy.cz

Státní rozpočet skončil s nejhorším výsledkem v historii. Výdaje převýšily příjmy o 419,7 miliardy korun. Nová vláda Petra Fialy hledá úspory, díky kterým by schodek rozpočtu v roce 2022 nepřekročil 300 miliard korun.

Český rozpočet loni skončil s nejhorším výsledkem v historii, a to 419,7 miliardy korun. Původně měl schodek činit 320 miliard, následně došlo k navýšení schodku na 500 miliard korun.

„Česká republika se zadlužovala tempem, které nemá obdoby,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a dodal, že na dluhovou brzdu by Česko narazilo už v roce 2024. Celkový státní dluh pak činil 2,5 bilionu korun, každý Čech tak dlužil zhruba 234 tisíc korun.

Jen letos půjde z českého rozpočtu na obsluhu tohoto dluhu 273,5 miliardy korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply meziročně o 11,8 miliardy korun na 1 487,2 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 35,4 miliardy na 1,29 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu vzrostly o 64 miliard na 1 906,9 miliardy korun.

Výdaje podle Stanjury vzrostly během dvou let o 830 miliard, na covidovou pomoc šlo zhruba 350 miliard korun, zbytek zamířil na jiné výdaje.

Stanjura zdůraznil, že i další rozpočty budou deficitní, ale méně, než navrhoval předchozí kabinet. Proto je Česko v rozpočtovém provizoriu, aby vláda měla čas najít a prosadit úspory.

Jenže jen škrty stačit nebudou. Národní rozpočtová rada již dříve upozorňovala, že ke konsolidaci veřejných financí nebudou stačit jen opatření na straně výdajů, ale bude nutné i navýšit příjmy, tedy daně. A to přesto, že rada hodnotí pozitivně vznik nové vlády, která klade důraz na rychlejší konsolidaci a chystá snížit schodek plánovaného státního rozpočtu na příští rok. Rada to uvedla ve svém pravidelném čtvrtletním stanovisku ke stavu veřejných financí.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

  Německo se obává úplného přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com