Fialova vláda získala po rekordně dlouhém jednání důvěru poslanců

idnes.cz

Česká republika má víc než tři měsíce od voleb vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) ji získal ve čtvrtek večer po rekordně dlouhé diskusi trvající zhruba 21 hodin, v níž převažovala kritika opozičních politiků. Vládu při hlasování podpořilo všech 106 přítomných poslanců pěti koaličních stran, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 zákonodárců obou opozičních hnutí ANO a SPD. Sedm poslanců se omluvilo ze zdravotních důvodů – dva z koaličního a pět z opozičního tábora.

K vyslovení důvěry vládě je podle ústavy potřeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Ve čtvrtek jich kabinet, který se bude ve dvousetčlenné Sněmovně opírat o většinu 108 hlasů, potřeboval získat aspoň 97.

Poslanci hlasovali podle abecedy po jménech od lidovce Aleše Dufka, kterého určil los jako prvního v pořadí. Pro důvěru vládě hlasoval i bývalý předseda klubu STAN Jan Farský, který kvůli tomu odložil plánovaný odlet na půlroční stáž ve Spojených státech. Z koalice se z jednání naopak omluvili kvůli nemoci Pavel Staněk (ODS) a Hana Naiclerová (STAN). Z opozice nebyli přítomní ze stejného důvodu Milan Feranec, Josef Kott, Jiří Mašek, Milan Wenzl (všichni ANO) a Radek Koten (SPD).

Fiala po hlasování poděkoval jménem svým i vlády za vyslovení důvěry. Jeho předchůdce a šéf ANO Andrej Babiš mu přišel k vládní lavici potřást rukou a už dříve řekl, že jeho hnutí bude konstruktivní opozicí. Také šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová Fialovi pogratulovala a novinářům řekla, že ČR potřebuje stabilní kabinet s důvěrou. ANO podle ní podpoří smysluplné vládní návrhy.

Pro Česko je podle Fialy důležité, že má plnohodnotnou vládu s důvěrou, která může naplňovat svůj program. Dlouhou diskusi při jednání o důvěře považuje za něco, co patří k demokracii.

  Babiš tahá za kratší konec. Český volič totiž není Zeman

Premiér na závěr čtvrteční debaty o důvěře vládě odmítl tvrzení zástupců ANO, že přebírá ČR ve výborném stavu, když má stát nejvyšší deficity rozpočtu v historii a rostoucí inflaci. Podle Fialy je třeba vyřešit tíživé dědictví, které zanechal bývalý Babišův kabinet s rozhazovačným stylem vládnutí. Babiš následně znovu prohlásil, že Česko je ve velice dobrém stavu a jedním z nejméně zadlužených států EU.

Fiala si podle svých slov vzal za své šest priorit vlády, mimo jiné zavedení daňové brzdy, která zastropuje celkovou výši daní, energetickou soběstačnost země díky dostavbě jaderné elektrárny Dukovany nebo předložení důchodové reformy. Mezi Fialovy osobní priority patří také záměr postavit 200 kilometrů nových dálnic, revize učebních plánů a nahrazení občanských a řidičských průkazů jejich elektronickou podobou. Omluvil se rovněž za svůj výrok, jímž i s použitím vulgarismu vyjádřil ve středu nelibost nad průběhem jednání Sněmovny o důvěře vládě.

Babiš trvá na tom, že Česko je na tom nejlíp v historii. „Myslím, že je ve velice dobrém stavu. Za našeho vládnutí jsme předstihli v hrubém domácím produktu na hlavu Itálii, Španělsko a Portugalsko,“ řekl dnes. Česko je podle Babiše stále šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii.

„Hnutí SPD si nemyslí, že je Česká republika v dobré kondici a v dobrém stavu,“ prohlásil předseda frakce SPD Radim Fiala. Přál by si, aby se vládě podařilo splnit cíle, jak je premiér představil.

Jednání o vyslovení důvěry Fialově začalo ve středu v 09:00, trvalo poté celý den i celou noc. Dnes bylo kolem 07:00 po asi 22 hodinách včetně přestávky přerušeno do 18:00. Večer už Sněmovna po kratší debatě přistoupila k hlasování, které skončilo v 19:10. Fialova vláda tak získala důvěru Sněmovny po dosud nejdelším jednání v historii ČR. Dosud drželo rekord předchozí hlasování o důvěře Babišově menšinovému kabinetu ANO a ČSSD, které se protáhlo na 16 hodin.

  Vláda by mohla v květnu navrhnout členy orgánu na kontrolu tajných služeb

Hlasování poslanců o důvěře Fialovu kabinetu se uskutečnilo 96. den od sněmovních voleb. Česká republika čekala na vládu s důvěrou nejdéle po volbách v roce 2017, a to 264 dnů.

Vláda kvůli průtahům odložila své zasedání, na kterém měla ve středu mimo jiné rozhodovat o tzv. pracovní karanténě s covidem-19 pro vybrané profese. Jednat chtěla začít půl hodiny po skončení sněmovního hlasování, už ve středu večer však premiér schůzi odložil na páteční odpoledne.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com