Fiala zavelel k deagrofertizaci. Ministři zkontrolují vliv Babišova impéria

seznamzpravy.cz

Seznam Zprávy zjistily, že premiér Petr Fiala ve středu pověřil ministry vypracováním auditů. Jejich cílem je zjistit, jaký vliv má skupina Agrofert šéfa ANO Andreje Babiše ve veřejné sféře.

Kabinet Petra Fialy (ODS) přistoupil k prvnímu kroku operace, která má za cíl zredukovat na ministerstvech, úřadech a ve státních podnicích vliv skupiny Agrofert expremiéra Andreje Babiše (ANO). Vládní politici to nazývají takzvanou deagrofertizací státní správy.

Seznam Zprávy od několika zdrojů ve vládě zjistily, že jednotlivé úřady mají nyní vypracovat přehledy o finančních tocích a personálním obsazení spojených s Agrofertem z minulého volebního období – z let 2017 až 2021.

Úkol na zhotovení auditů ministrům tuto středu zadal premiér Fiala. Aby se sesbíraná data dala analyzovat a porovnávat, ministři mají audit pojmout zeširoka a zahrnout údaje nejen o Agrofertu.

V rámci resortů a podřízených organizací se mají za uplynulé čtyřleté období udělat následující přehledy: soupis všech investičních a neinvestičních dotací a všech pobídek, dále zadané kampaně, soupis poradců, úředníků či manažerů a přehled všech veřejných zakázek.

„Nevidím nic neobvyklého na tom, že nová vláda potřebuje zjistit, zdali úřady fungují ve prospěch všech občanů a nikoliv pro úzký okruh privátních zájmů,“ řekl Seznam Zprávám Petr Fiala skrze mluvčího vlády Václava Smolku.

Babiš: Nová vláda hledá místa pro kamarády

Andrej Babiš pro Seznam Zprávy uvedl, že si nemyslel, že znovu zažije dobu, kdy někdo sestavuje seznamy nepohodlných osob. „Rád bych, aby takový seznam byl zveřejněn. Jsem na takový seznam každopádně zvědavý, protože o nikom nevím. Vláda má řešit drahé energie, inflaci a pandemii než plýtvat čas, energii a peníze na nesmyslné audity. Spíš to vnímám jako snahu nové vlády najít způsob, jak místo odborníků nastrčit na ministerstva a do úřadů své kamarády a straníky,“ sdělil bývalý premiér.

  Lepení na sklo nemusí skončit. Stát dosud nevypsal tendr na distribuci e-vinět

Důležitá budou ministerstva související s podnikáním holdingu Agrofert. Půjde o ministerstva zemědělství, životního prostředí, práce a sociálních věcí či průmyslu a obchodu, zajímavé budou i tabulky ze státních společností typu Lesy ČR či Vojenské lesy a statky ČR.

Očistíme úřady

Šéf ANO Andrej Babiš skončil po sněmovních volbách v opozici, z jejíchž řad již nyní systematicky ostřeluje vládu Petra Fialy. Představitelé nové vládnoucí garnitury začali o omezení vlivu Babiše a Agrofertu ve veřejném prostoru hovořit vzápětí po volbách.

„Čeká nás nelehká práce vymést ten Augiášův chlév, který tady je. Použila bych pro to slovo deagrofertizace tohoto státu. Bohužel Andrej Babiš si udělal z České republiky pobočku svého holdingu a chtěl se stát jejím majitelem, to se mu naštěstí nepodařilo,“ pronesla v Českém rozhlasu loni v říjnu současná předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podobně hovořil i 1. místopředseda vlády Vít Rakušan. „Samozřejmě, že čím dříve by se tahle vláda ujala své funkce, tím více času máme k tomu, abychom ministerstva očistili od lidí, kteří nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu,“ uvedl po volbách do Poslanecké sněmovny předseda STAN v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Aktualizovali jsme o stanovisko Andreje Babiše.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com