Euler Hermes: ČR je podle rizika sociálních problémů 19. nejbezpečnější na světě

idnes.cz

Česká republika je z hlediska rizika sociálních problémů 19. nejbezpečnější zemí na světě, proti roku 2020 si polepšila o 14 míst. Na prvních třech místech jsou severské země. Vyplývá to z indexu sociálního rizika (ISR), který vytvořila světová úvěrová pojišťovna Euler Hermes. Za rizikové události analýza považuje například protivládní protesty a jiné incidenty, které by mohly předcházet změnám v politice i v podnikání. Index se rozšířil na 185 ekonomik.

V roce 2021 se systematické sociální riziko v zemích s rozvinutými ekonomikami celkově snížilo. Poklesu vévodí severské země společně se Švýcarskem. Náleží jim pět prvních pozic žebříčku indexu ISR. V příznivém trendu pozitivního hodnocení míry sociálního rizika rozvinutých ekonomik tvoří výjimku Francie, Spojené státy, Portugalsko a Řecko jako čtveřice zemí, jejichž skóre ISR zaznamenalo pokles.

Naopak mezi ekonomikami, které se rozvíjejí a mezi které studie řadí i ČR, celkově index sociálního rizika vzrostl. Nejlepší umístění z nich patří Estonsku (na 16. pozici), Česku a Slovinsku (20. pozice). Na opačném konci pořadí s nejvyšším indexem ISR se naopak nachází Demokratická republika Kongo, Súdán, Afghánistán, Nigérie a Zimbabwe. Společně s Myanmarem a Peru zaznamenaly v žebříčku nejvýraznější propad za poslední rok a půl Afghánistán a Demokratická republika Kongo.

Detailnější analýza reakcí jednotlivých ekonomických strategií pro boj s covidem-19 naznačuje, že snižování trendu sociálního rizika se projevilo hlavně ve státech se silnou rozpočtovou reakcí nebo v zemích, které udržely pod kontrolou nezaměstnanost. „ČR pomohlo k celkovému umístění v indexu ISR relativně vysoká fiskální odpověď na koronavirovou pandemii, přibližně 25 procent HDP. I pracovnímu trhu se poměrně dařilo, když do srpna 2021 nezaměstnanost vzrostla pouze o 1,1 procentního bodu od začátku pandemie,“ uvedla manažerka Euler Hermes pro ČR Iva Palusková.

Při bližším pohledu se proto zdá, že pokud by se strategie na zvládnutí covidu-19 na pracovním trhu uskutečnily převážně prostřednictvím ekonomické podpory firem, jak činila většina nízkopříjmových či nižších středních ekonomik, tak lze jakoukoli podstatnou změnu v úrovni sociálního rizika přisuzovat výběru ekonomických intervencí pro boj s covidem-19. V tomto kontextu se proto neprojevila jako účinná strategie, kterou zvolily Ukrajina, Filipíny a Srí Lanka, uvedla pojišťovna.

  Opatření je nezákonné, rozhodl soud. Ministerstvo ho ten samý den vydalo znovu

Pořadí zemí s nejnižším rizikem:

1. Dánsko
2. Norsko
3. Švédsko
4. Švýcarsko
5. Finsko
6. Nový Zéland
7. Německo
8. Rakousko
9. Lucembursko
10. Island
17. Francie
19. Česko
20. Slovinsko
22 Velká Británie
26. Slovensko
41 Polsko
75. Rusko
100. Salvador

 

zdroj: Euler Hermes

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com