Janeček: Síť vlivných lidí mě chce podpořit. Mám velkou šanci být prezident

seznamzpravy.cz

Miliardář Karel Janeček je jedním z prvních, kdo v pátek oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta. Jak plánuje oslovit voliče?

Hostem Ptám se já byl podnikatel a matematik Karel Janeček.

Finančník Karel Janeček v pátek oznámil kandidaturu na prezidenta. Už přes nedávnem se přitom na sociálních sítích i na billboardech v ulicích objevila Janečkova kampaň Tohle jsme myve které chce představit své základní programové priority. A podnikatel na kampani rozhodně šetřit nehodlá, chce do ní vložit maximální částku povolenou zákonem – 40 milionů v prvním kole, 10 milionů případně ve druhém. „Jsem si jistý, že mám šanci větší než padesát procent. Šanci mi dává to, že jsem člověk, který žije v pravdě a je i hodně vlivných lidí, kteří mě chtějí aktivně podpořit,“ řekl Janeček.

O jeho možné kandidatuře se přitom začalo vážněji spekulovat už loni, konkrétně po hudební anketě Český slavík, kterou podnikatel financoval. Její televizní přenos dokonce využil k proslovu, kde například kritizoval očkování dětí.

„K žádnému extrému jsem se ale nepřidal. Vyzývám, aby se ohrožení očkovali, ale zároveň jsem vyzýval, abychom nepodléhali svým strachům a neočkovali děti, které covid nijak neohrožuje, kvůli našim strachům o sebe, to beru jako novodobý zločin, otevření Pandořiny skříňky,“ vysvětlil svůj postoj k pandemii. Podle něj nemusí být ani lékařem, aby měl na řízení pandemie jasný názor. „Mám skvěle vytrénované racionální myšlení a jsem schopen si dát data dohromady,“ dodal.

Janeček přiznal, že právě koronavirová situace pro něj prý byla tím zásadním impulsem, proč se k oznámení kandidatury na prezidenta odhodlal. I proto prý bude jedním z témat jeho kampaně. „S covidem a s omezováním lidských svobod jsem viděl, jak neracionálně se situace řeší a podléháme nejen v naší zemi hysterii. Přemýšlel jsem, co mám udělat, co s tím. Pak přišla myšlenka, že prezidentská funkce by mohla pomoci,“ vysvětlil Janeček.

  V Litoměřicích spadlo lešení, tři lidé se vážně zranili, jsou v nemocnici

Vliv prezidenta je přitom tím hlavním, co podnikatele a matematika na funkci láká. „Pro mě nejsou důležité exekutivní pravomoci, jako jmenování členů ČNB a pár dalších. Pro mě je důležité, že prezident je symbol, může mluvit, není mu upřena svoboda slova,“ vysvětlil.

Než ale do volebního klání vstoupí, musí Janeček nejprve nasbírat 50 tisíc podpisů občanů nebo získat podporu dvaceti poslanců či deseti senátorů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com