Moskva chce destabilizaci Ukrajiny, nikoli invazi, míní ukrajinský ministr

 Počet ruských vojáků u ukrajinských hranic se stále zvyšuje, řekl podle agentury Reuters při dnešní návštěvě Dánska ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba. Cílem Moskvy je ale podle něj destabilizace Ukrajiny, aniž by se Rusko muselo uchýlit k použití vojenské síly.

„Počet ruských vojáků u našich hranic je den ode dne vyšší,“ prohlásil Kuleba při jednání s dánským ministrem zahraničí Jeppem Kofodem. Ruský prezident Vladimir Putin ale plánuje destabilizovat Ukrajinu bez použití vojenské síly, dodal šéf ukrajinské diplomacie.

Kuleba vyjádřil naději, že současné napětí v rusko-ukrajinských vztazích se podaří snížit diplomatickou cestou. Zopakoval přitom, že Kyjev neplánuje žádnou ofenzivu na východě země, z čehož ho v posledních týdnech Moskva obviňuje. Jediné prostředky, které hodlá Ukrajina použít, jsou diplomatického a ekonomického rázu. Kuleba ale zároveň varoval, že pokud se Moskva rozhodne zaútočit, Ukrajina odpoví protiútokem.

Moskva podle ukrajinského ministra vyzvala Kyjev, aby zahájil přímá jednání s proruskými separatisty v oblasti ukrajinského Donbasu. Tento požadavek však dnes Kuleba odmítl. O urovnání konfliktu na východě Ukrajiny jedná Kyjev s Moskvou pod patronátem Francie a Německa. Ačkoli středeční pařížská schůzka v tomto takzvaném normandském formátu nepřinesla průlom, Kuleba hodnotí jako pozitivní, že Rusko pravděpodobně v příštích dvou týdnech až do další normandského jednání v Berlíně zůstane u diplomatických prostředků.

Autor: ČTK

  Znásilňování jako zbraň. Rusové páchají sexuální útoky účelově. Ve výbavě mají viagru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com