Medveděv varoval před „etnickými enklávami“ přistěhovalců v Rusku

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který nyní zastává funkci místopředsedy bezpečnostní rady hlavy státu, upozornil, že příliv migrantů do Ruska během loňského roku stoupl o třetinu. Varoval přitom podle listu Kommersant před riziky vytváření „etnických enkláv“ jako častých „ohnisek zločinnosti“. Medveděv se v této souvislosti vyslovil pro posílení kontroly nad takovými „etnickými enklávami“

Cizincům by se pro život v Rusku měly vytvářet pohodlné podmínky, „ale prioritou zůstává naše národní bezpečnost, komfort a blahobyt našich lidí“, prohlásil Medveděv na poradě o integraci přistěhovalců. Upozornil, že velikost největších diaspor se v Rusku pohybuje mezi jedním milionem až pěti miliony lidí.

„V místech, kde migranti žijí koncentrovaně, existuje riziko vytvoření etnických enkláv. Je to ostatně globální problém, který u nás existuje v plném rozsahu. Jde o státečky svého druhu ve státu, které žijí podle vlastních zákonů a vlastních představ a – co je hlavní – ignorují naše zákony. Bez náležité kontroly se mohou stát a bohužel i často stávají živnou půdou pro extremistické a teroristické nálady a mohou se změnit v ohniska zločinnosti,“ řekl Medveděv. Dosavadní opatření pokládá za nedostatečné; podle jeho slov ke konfliktům mezi Rusy a přistěhovalci „dochází každý den“. Místní úřady ale „často nevědí, jaké nálady panují uvnitř diaspor, nemají kontakty s jejich vůdci“, prohlásil.

Za velký problém označil Medveděv skutečnost, že mnoho migrantů neumí rusky, což je jeden z důvodů, proč komunity cizinců žijí uzavřeně a v izolaci od ruské společnosti. Otázky tak vyvolávají stávající imigrační pravidla, která od migrantů požadují znalost ruštiny, ruských dějin a zákonů. V době pandemie také vyvstala důležitost lékařského vyšetření migrantů, aby nebyli zdrojem infekcí a nebezpečných nemocí.

Kommersant dodal, že prezident Vladimir Putin podepsal výnos o vytvořeni meziresortní komise pro zdokonalení státní migrační politiky, jejímž předsedou jmenoval právě Medveděva. Ten se nedávno vyslovil pro to, aby pravidla pro migranty byla „rozumně tvrdá“.

  Analytici ISW předpovídají pád Lymanu během 72 hodin

V Rusku si obstarávají živobytí miliony migrantů především z bývalých sovětských republik, zejména ze Střední Asie a Kavkazu. Jen část z nich má úřední povolení k pobytu a k zaměstnání, a tak odhady jejich počtu se liší i o miliony. V prvním roce pandemie, tedy v roce 2020, zahraničních dělníků v Rusku podle tisku tak výrazně ubylo, že země pociťovala nedostatek pracovních sil, například ve stavebnictví. V letech ekonomické prosperity bývalo Rusko v Evropě po Německu druhým největším trhem pro „gastarbeitery“. Migranti často vykonávají práce, o které Rusové nemají zájem.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com