Vláda schválila zvýšení důchodů v průměru o 1017 korun i covidové kompenzace

seznamzpravy.cz/

Vláda rozhodla o mimořádném zvýšení důchodů od června v průměru o 1017 korun. Zásluhová část penze se všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, zvedne o 8,2 procenta. O tolik se kvůli inflaci mimořádně zvýší i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.

Mimořádná valorizace vyjde rozpočet celkem asi na 20 miliard korun.  Podle ministra práce Mariana Jurečky z KDU-ČSL v červnu průměrná starobní penze dosáhne výše 17 304 korun.

Důchody se zvedly naposledy v lednu. Všichni lidé s penzí dostali v lednu minimálně 650 korun navíc a průměrný důchod vzrostl o 805 korun.

Vláda Petra Fialy se sešla mimořádně ve Sněmovně. Kvůli napjaté situaci v parlamentu Fiala zrušil cestu do Paříže, kde měl večer jednat s lídry zemí Evropské unie a prezidentem Emmanuelem Macronem o situaci v Africe.

Na covidové kompenzace půjde 5 miliard korun

Vláda kývla na kompenzace pro podnikatele kvůli opatření proti šíření koronaviru před koncem loňského roku. „Celková výše podpor nepřesáhne 5 miliard korun,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Podnikatelé budou mít podle něj k dispozici čtyři programy podpory.

Pomoci se vláda rozhodla například stánkařům na adventních trzích. Ti, kdo měli jeden stánek, budou mít nárok na 5 tisic korun na den, při dvou stáncích na 8 tisíc korun při třech stáncích na 11 tisíc korun. Strop podpory bude pro adventní trhovce 330 tisíc korun.

V rámci programu COVID adventní trhy vláda připravila náhrady i pro organizátory vánočních trhů, kterým byl nařízením vlády trh zrušen. Kompenzace se budou počítat podle Síkely od marně vynaložených nákladů a dosáhnou až 80 procent.

Pomoc cestovnímu ruchu, gastronomii, ubytování i zájezdovým dopravcům

Další dotační tituly se budou vztahovat na podnikatele v cestovním ruchu, gastronomii a ubytování. Budou je moci využít pořadatelé různých akcí nebo prádelny. Zvláštní program budou mít zájezdoví dopravci.

  EK schválila podporu devět miliard korun pro českou železnici

Programy COVID Nepokryté náklady a COVID 2022 se budou týkat cestovního ruchu, stravování, ubytování, prádelen a pořádání akcí. Pomoc budou moci čerpat podnikatelé, kteří od 1. listopadu do 31. prosince zaznamenali pokles obratu alespoň o 50 procent v porovnání se stejným obdobím roku 2019. Stát jim přispěje na 50 procent nákladů, maximálně ale 1,5 milionu korun.

Pro pořadatele kulturních, sportovních a dalších akcí bude rozhodným obdobím 1. listopad až 28. únor letošního roku. Získat budou moci podporu až na 70 procent nákladů.

Stejné vstupní podmínky jako COVID Nepokryté náklady bude mít titul COVID 2022, ze které budou moci podnikatelé čerpat 500 korun na zaměstnance na den. Podpora na jednoho žadatele z programů COVID Nepokryté náklady a COVID 2022 nebude smět podle Síkely překročit tři miliony korun.

COVID bus bude sloužit zájezdovým dopravcům s propadem obratu za rozhodné období rovněž o polovinu proti roku 2019. Připraveno pro ně podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS je až 400 milionů korun. Na jednoho žadatele připadne nejvýše 2,5 milionu korun. Pomoc se bude počítat od počtu sedadel a také emisní normy, kterou splňují jednotlivé autobusy.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com