Vondráček zalitoval a unikl vyšší pokutě za schůzku u Zemana bez respirátoru

idnes.cz

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček zaplatil za svou říjnovou schůzku u prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) bez nasazeného respirátoru pokutu 8 tisíc korun. Původně mu ale hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová vyměřila 10 tisíc korun. Ke snížení částky pomohlo Vondráčkovi to, že své činu litoval.

V neděli o tom informoval server iRozhlas.cz. Hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová ve věci rozhodovala proto, že ÚVN spadá do gesce ministerstva. Za návštěvu bez nasazených respirátorů v době koronavirové epidemie původně každému z účastníkům vyměřila 10 000 korun.

Vondráček serveru řekl, že se o pokutě dozvěděl z médií. „Já se potom dostavil k podání vysvětlení a popsal schůzku s panem prezidentem ze svého pohledu,“ uvedl. Proti pokutě 8 000 korun se neodvolal a zaplatil ji, dodal.

„K této výši pokuty bylo přistoupeno proto, že u tohoto pachatele správní orgán shledal polehčující okolnost, která spočívala v tom, že svého činu následně litoval. Veřejně sdělil, že se v budoucnu tato situace již opakovat nebude a příště bude hledat jiné řešení,“ vysvětlil Jiří Caletka z tiskového odboru ministerstva obrany.

Další účastníci schůzky se proti desetitisícovým pokutám také neodvolali. Z odůvodnění sankcí vyplývá, že podle hygieničky se jednalo o vědomou nedbalost. „Obviněný věděl, že svým jednání může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem,“ píše se v dokumentech, která získal iROZHLAS s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím.

Schůzka se uskutečnila 14. října. Zeman byl v té době hospitalizován v ÚVN na jednotce intenzivní péče, kde kvůli šíření epidemie platí přísná opatření. Návštěvníci tak měli například povinnost mít roušku nebo respirátor.

Na videu, které Mynář zveřejnil jako důkaz prezidentova podpisu na svolání Sněmovny, ale nikdo z přítomných ochranu dýchacích cest neměl. Mimo prezidenta a Vondráčka jsou na videu vidět také Mynář, tajemník prezidenta Jaroslav Hlinovský a Zemanova ošetřovatelka. Vondráček při pozdějších vyjádřeních potvrdil, že video natáčel šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

  Ruští podnikatelé se zbavují hotelů v Karlových Varech. Sankce obchází majetkovými převody

V minulosti hygienici uložili pokuty za porušení epidemických pravidel dalším veřejně známým činitelům, například bývalému prezidentu Václavu Klausovi, ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi nebo Jaroslavu Faltýnkovi. Potrestáni byli pokutami od 3 000 do 8 000 korun.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com