Reuters: Rusko může podle dohod s povstalci zřídit vojenské základny v Donbasu

Podle dohod, které v pondělí prezident Vladimir Putin podepsal s vůdci obou separatistických regionů v Donbasu, může Moskva v povstaleckých republikách na východě Ukrajiny vybudovat vojenské základny. Informovala o tom agentura Reuters.

Putin v pondělí oficiálně uznal samozvanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku za nezávislé státy. Odmítl tak varování Západu, že tento krok je nezákonný a že povede ke zmaření mírových jednání.

Podle dvou shodných dokumentů, které Putin dnes předkládá k ratifikaci ruskému parlamentu, má Moskva právo budovat v separatistických oblastech základny a obě povstalecké republiky mohou teoreticky činit totéž v Rusku. Z dohod dále vyplývá, že se strany zavazují k vzájemné obraně a podpisu smluv o obranné spolupráci jakož i k uznání vlastních hranic.

Otázka hranic je podle Reutes důležitá, protože separatisté si nárokují také části Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou nyní pod kontrolou Kyjeva. Nejmenovaný poslanec ruského parlamentu a bývalý politický vůdce povstalců v Doněcku minulý měsíc Reuters řekli, že separatisté budou od Ruska očekávat pomoc při ovládnutí tohoto území. Podle ruského senátora Andreje Klimova se nicméně Moskva chystá uznat nezávislost samozvaných republik v jejich současných hranicích.

Smlouvy s povstaleckými regiony jsou uzavřené na deset let s možností automatického prodloužení na další pětiletá období, pokud ani jedna ze stran ujednání nevypoví.

Svědci, na které se odvolává stanice Rádio svobodná Evropa/Rádio svoboda (RFE/RL), uvedli, že jednotky ruské armády již vstoupily na území povstaleckých republik v Donbasu a zamířily k linii dotyku, která separatisty dělí od ukrajinských vládních sil. Podle agentury Reuters byly na okraji Doněcka, který je baštou proruských separatistů, vidět kolony neoznačených vojenských vozidel včetně tanků.

Autor: ČTK

  Lavrov: Západ se přímo účastní války na Ukrajině, obnova vztahů nebude

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com