Od března skončí omezení hromadných akcí, jeden PCR test bude hrazený

irozhlas.cz

Od 1. března skončí na všech hromadných akcích v Česku omezení počtu lidí, které bylo zavedeno kvůli epidemii koronaviru. Od 13. března by také mělo skončit testování ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Respirátory nejspíš zůstanou povinné pouze v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních a možná na některých typech hromadných akcí. Všichni lidé budou mít nárok na jeden PCR test hrazený ze zdravotního pojištění bez toho, aby museli použít žádanku od lékaře či hygieny, rozhodla dnes vláda. Epidemie dále zpomaluje. V úterý přibylo v Česku 14.307 potvrzených případů koronaviru, zhruba o polovinu méně než před týdnem.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) řekl, že chce nošení respirátorů maximálně omezit. Nyní musí mít lidé zakrytý nos a ústa ve všech vnitřních prostorech, kde není možné dodržet rozestup od ostatních. Podle vládního webu se to týká například obchodů, provozoven služeb, divadel, kin nebo restaurací.

V současné době mají očkovaní lidé a děti k dispozici až pět testů na covid-19 měsíčně hrazených pojišťovnou. Zdarma jsou také pro klienty laboratoří se žádankou od lékaře nebo hygieny. Omezení počtu hrazených testů vyplývá podle ministra z rozvolňování opatření. Jeden test má ale stále zůstat k dispozici, aby ho lidé mohli použít, pokud budou mít obavy z toho, že jsou nemocní nebo v případě návštěvy zařízení, kde je test vyžadován. Jeho cena pro samoplátce se pohybuje kolem 800 korun.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek se domnívá, že nynější vlna covidu způsobená variantou omikron má kulminaci za sebou. Epidemie klesá ve všech věkových skupinách. Podle Duška je ale stále asi 300.000 rizikových seniorů, kteří nejsou očkováni ani nejsou chráněni imunitou po prodělaném onemocnění.

  První pacientka v Česku dostala lék bamlanivimab. ‚Průlom v léčbě,’ říká ředitel Thomayerovy nemocnice

V mezitýdenním srovnání klesá denní počet nově potvrzených případů 15 dní v řadě. Spolu s tím se snižuje i týdenní incidence. Na 100.000 obyvatel připadá nyní v Česku 809 nově nakažených za posledních sedm dní, předchozí den to bylo o 130 víc. Ve všech krajích už je incidence nižší než 1000.

Hospitalizovaných s onemocněním covid-19 bylo v úterý téměř 3300, před týdnem vyžadovalo nemocniční péči 4100 nakažených. Dušek uvedl, že další eskalace epidemie a zahlcení nemocnic nejsou nyní pravděpodobné.

V poslední době ale také klesá počet testů i zájem o očkování. V úterý zdravotníci aplikovali 7300 dávek vakcíny, o týden dříve jejich počet překročil 10.000. Některá očkovací centra proto zavírají nebo omezují provoz. Nemocnice Jihlava například ukončila provoz očkovacího centra v jihlavské průmyslové zóně Hruškové Dvory. Očkování bude nemocnice dál zajišťovat ve vlastních ambulancích. Také v Klatovech se očkovací místo přesune kvůli nižšímu zájmu z kulturního domu Družba zpět do areálu nemocnice.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com