Účastníci pražského happeningu Hlas pro Tibet podpořili Tibeťany i Ukrajince

Před čínskou ambasádou v pražských Dejvicích se sešly desítky lidí na podporu lidských práv v Tibetu. Happening s názvem Hlas pro Tibet se konal u příležitosti každoroční akce Vlajka pro Tibet a pořádalo ho sdružení Lungta ve spolupráci s organizací Amnesty International. Účastníci shromáždění vzdali hold i odvaze Ukrajinců, kteří čelí ruské invazi.

„I v této tragédii humanismu, jakou je válka na Ukrajině, stojí za to si připomenout osud Tibeťanů. Osud národa, který svůj boj proti přesile většího souseda před 63 lety prohrál,“ řekl na happeningu mluvčí spolku Lungta Lukáš Eršil.

Na tradiční akci se tak kromě obvyklých tibetských vlajek objevily také vlajky ukrajinské. Účastníci shromáždění provolávali hesla jako „Sláva Ukrajině!“ a „Svobodu Tibetu!“ a mnozí z mluvčích na pódiu odsoudili jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga v souvislosti s nerespektováním lidských práv.

Mezi mluvčí na akci Hlas pro Tibet patřili mimo jiné prezident Asociace Tibeťanů ČR Jigme Tenzin Kirti Tsang, zakladatel organizace Češi Tibet podporují a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík a senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Podporu Ukrajině ve své zdravici vyjádřil také tibetský filmař Dhondup Wangčhen, který byl Čínou šest let vězněný.

Někteří účastníci happeningu před budovou čínského velvyslanectví si ozdobili svrchníky plackami s nápisy „Svoboda Tibetu“ či „Free Tibet“, podobenkami Dalajlámy a bývalého českého prezidenta Václava Havla i stužkami v barvách Ukrajiny. Na závěr akce před budovou velvyslanectví lidé zapálili svíčky, na nichž byla vypsaná jména 158 Tibeťanů, kteří se upálili na protest proti čínské nadvládě. Zazněla také tibetská hymna.

Spolupořádající organizace Amnesty International na happeningu představila osud tibetského mnicha Rinčena Cultrima. Ten byl podle zástupců organizace v roce 2020 v nespravedlivém procesu odsouzen ke čtyřem letům a šesti měsícům vězení na základě obvinění z „podněcování k separatismu“. Podle zástupců organizace byl uvězněn za vyjadřování svých politických názorů. Lidé před ambasádou tak mohli využít možnosti na místě podepsat petici za jeho propuštění.

  V Azovstalu se podle Kyjeva stále bojuje, evakuovat se podařilo 50 lidí

Kampaň Vlajka pro Tibet připomíná 63. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, při němž zahynulo zhruba 80.000 Tibeťanů. Dnes tibetské vlajky zavlály na 852 radnicích a 111 školách, jak dnes informoval mluvčí spolku Lungta Eršil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com