Kraje žádají vládu, aby využila všechna ubytovací zařízení pro uprchlíky

Kraje požadují po vládě, aby ministerstva využila všechna ubytovací zařízení pro uprchlíky z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Podle krajů ještě nejsou tyto kapacity zcela naplněny. ČTK to řekl po jednání Asociace krajů ČR její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Ministerstva ještě zdaleka nevyužila ubytovací zařízení státních organizací na území krajů. A nám nedává smysl, aby uprchlíci leželi někde na podlaze v tělocvičně, pokud nejsou naplněny kapacity ubytovacích zařízení jako například různých školících středisek,“ uvedl Kuba.

Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině ze země uprchlo přibližně 200.000 lidí do České republiky. Většina z nich tu nemá žádné zázemí. Kuba dodal, že kraje také požadují po vládě, aby motivovala lidi k ubytování uprchlíků v domácnostech. „Samozřejmě pro to musí být dané podmínky. Ale je jednoznačně lepší, pokud se lidé z Ukrajiny takto rozmístí do více lokalit, kde se snadněji adaptují a navíc tím zabráníme vzniku jakýchsi ghett,“ uvedl Kuba.

Jihočeský hejtman už dříve uvedl, že ubytování ukrajinských uprchlíků lze řešit i vytvořením vládního programu, z něhož by mohly obce čerpat peníze na rekonstrukci objektů, které nyní nevyužívají. Vytvořily by v nich zázemí pro přicházející uprchlíky.

Vláda počítá podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s přísnějším přerozdělováním uprchlíků z Ukrajiny Určité formy pevných umístěnek do krajů budou nutné, když kapacity v Praze a ve Středočeském a Jihomoravském kraji se dostávají nad limit, řekl Rakušan novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu. Zároveň se podle něho počítá se zvýšením příspěvku na ubytování běženců v penzionech či ubytovnách, asi ze 180 na 250 korun. Příspěvek na ubytování v domácnostech by podle Rakušana mohl odpovídat dotaci pro komerční ubytovatele, aby byl motivační.

Česko už požádalo Evropskou unii o poskytnutí modulárních humanitárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat až 50.000 uprchlíků. Ministerstvo obrany zvažuje pro uprchlíky vybudovat i stanová městečka.

  Páteční bouři vyhodnotili meteorologové jako přinejmenším slabé derecho

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com