Soud v Haagu přikázal Rusku okamžitě zastavit válku na Ukrajině

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu dnes nařídil Rusku okamžité zastavení jeho válečných operací na Ukrajině. Podle předběžného rozhodnutí ve věci, kterou před nejvyšší soudní instanci OSN přednesla Ukrajina, má Moskva rovněž zajistit, aby ve vojenských akcích nepokračovaly ani jiné vojenské či ozbrojené jednotky, které jednají na její příkaz. Rusku i Ukrajině soud rovněž nařizuje, aby se vyvarovaly jakýchkoliv kroků, které by jejich spor dále vyostřily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí přivítal a označil jej za „naprosté vítězství“. Podle expertů se Rusko velmi pravděpodobně příkazem nebude řídit, minulý týden ani nevyslalo na stání soudu svou delegaci.

„Ruská federace musí okamžitě pozastavit své zvláštní vojenské operace, které začala 24. února 2022,“ píše v rozhodnutí předsedající soudkyně Joan Donoghueová. Pro rozhodnutí se vyslovilo 13 z 15 soudců Mezinárodního soudního dvora, proti byli soudci z Ruska a Číny.

Rozhodnutí soudního dvora je pro členské státy OSN závazné. V případě neuposlechnutí může soud věc přednést před Radu bezpečnosti OSN, tam má však Rusko právo veta.

„Ukrajina dnes získala naprosté vítězství ve své kauze proti Rusku u Mezinárodního soudního dvora,“ napsal na twitteru Zelenskyj. „Příkaz je podle mezinárodního práva závazný. Rusko se jím musí okamžitě zařídit. Ignorováním příkazu se Rusko dostane do ještě větší izolace,“ dodal.

Moskva opakovaně ospravedlňuje svůj útok na Ukrajinu mimo jiné tím, že Kyjev údajně utlačuje rusky mluvící obyvatelstvo na východě Ukrajiny. Šéf Kremlu Vladimir Putin v tomto smyslu hovoří o „genocidě“, což však zahraniční činitelé i pozorovatelé odmítají jako nepatřičné. Proti takovému zdůvodnění se ohradil rovněž Kyjev, který tvrzení označuje za smyšlené.

Ukrajina svou stížnost k soudu opřela o Úmluvu OSN o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948, kterou Rusko a Ukrajina ratifikovaly a která umožňuje státům projednat svoje neshody právě před Mezinárodním soudním dvorem.

  Rusko zesiluje ofenzivu na Ukrajině, Biden žádá Kongres o další pomoc Kyjevu

Rusko, jehož vojáci pokračují v ostřelování a bombardování ukrajinských měst, se minulý týden nezúčastnilo stání soudu a ukrajinskou stížnost označilo za absurdní. V psaných argumentech, které soudu předložilo, pak uvádí, že soudní dvůr v Haagu v tomto sporu nemůže rozhodovat a že v úmluvě OSN o genocidě není nic, co by zakazovalo použití síly.

Hlavní prokurátor ICC Khan navštívil Ukrajinu, se Zelenským mluvil přes video

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan dnes navštívil Ukrajinu. Přes videohovor mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Na twitteru to dnes napsal soud. Tým ICC od začátku března na Ukrajině, kterou 24. února napadlo Rusko, vyšetřuje možné válečné zločiny.

„Bylo mi potěšením moci si při návštěvě země vyměnit důležité názory s prezidentem; shodli jsme se, že je třeba vyvinout veškeré úsilí k zajištění dodržování mezinárodního humanitárního práva a ochrany civilního obyvatelstva,“ citoval Khanovo vyjádření soud.

Khan v pátek vyzval účastníky války na Ukrajině, aby v obydlených oblastech nepoužívali těžké a vysoce výbušné zbraně, připomíná AFP. Ruská armáda pokračuje v bombardování, které zasáhlo i civilní infrastrukturu a má oběti i mezi civilisty.

Soud v Haagu zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině 3. března. Týká se období od 21. listopadu 2013 do současnosti, tedy od dne, kdy na Ukrajině vypukly protesty proti odmítnutí dohody s EU tehdejší proruskou vládou. Vyšetřovací tým už je na Ukrajině.

ICC je nezávislý orgán, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Ani Rusko ani Ukrajina dosud nepřistoupily k ICC. Ukrajina k němu ale v letech 2013 a 2014 podala dvě stížnosti, čímž podle agentury EFE na jeho jurisdikci přistoupila.

  Stovky žen opět demonstrovaly v Minsku proti Lukašenkovi

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com