Ruský soud zakázal v zemi provoz sociálních sítí Facebook a Instagram

Ruský soud v zemi zakázal sociální sítě Facebook a Instagram. Americkou společnost Meta Platforms, pod kterou tyto sítě spadají, pak soud za toleranci násilí označil za „extremistickou organizaci“. Služba WhatsApp může v zemi fungovat dále. Informovala o tom agentura Reuters. Meta Platforms se k věci zatím nevyjádřila.

„Rozhodnutí se nevztahuje na činnost aplikace pro posílání zpráv WhatsApp společnosti Meta, protože není zcela funkční pro veřejné šíření informací,“ uvedl soud.

Rusko už dříve zablokovalo přístup k facebooku. Cenzurní úřad Roskomnadzor to zdůvodnil tím, že provozovatel sítě diskriminuje ruská média.

Instagram byl zablokován, když společnost Meta uvedla, že umožní uživatelům sociálních médií na Ukrajině zveřejňovat zprávy vyzývající k násilí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i proti ruským vojákům, které Moskva 24. února vyslala napadnout Ukrajinu.

Označení „extremistická organizace“ bylo dříve vyhrazeno skupinám jako Tálibán nebo Islámský stát, později se ho dočkali i Svědkové Jehovovi či Fond boje s korupcí (FBK) opozičníka Alexeje Navalného, připomněla agentura Reuters.

 

  Institut pro politiku: Nákup ve Varšavě je o čtvrtinu levnější než v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com