V kalendáři přibudou Den odchodu okupačních vojsk a Den národního vzdoru

Novými významnými dny se stanou 27. květen jako Den národního vzdoru a 25. červen jako Den odchodu okupačních vojsk. Prezident Miloš Zeman toto doplnění zákona o státních svátcích podepsal. Informoval o tom dnes jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Den národního vzdoru připomíná atentát na nacistického pohlavára Reinharda Heydricha v roce 1942. Den odchodu okupačních vojsk připadá na výročí podpisu protokolu o odsunu sovětských vojsk z území bývalého Československa v roce 1991.

Přijetím novely se počet významných dnů v kalendáři rozšíří z 15 na 17. Významné dny na rozdíl od státem uznaných svátků nepatří mezi dny pracovního volna.

Atentát na spoluautora takzvaného konečného řešení židovské otázky a zastupujícího říšského protektora Heydricha provedli 27. května 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol vycvičeni ve Velké Británii. Atentát patřil k nejvýznamnějším činům protinacistického odboje na území někdejšího Československa. Pokyn k němu dala exilová vláda v Londýně, popudem byly mimo jiné nacistické popravy předních členů vojenské odbojové organizace Obrana národa.

Heydrich zemřel několik dní po atentátu na následky zranění. Nacisté při odvetných represivních akcích vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili stovky lidí. Gabčík s Kubišem zahynuli spolu s dalšími spolubojovníky 18. června 1942 po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje v Praze 2.

Uzákonění Dne odchodu okupačních vojsk senátoři navrhli v souvislosti s loňským 30. výročím ukončení pobytu sovětských vojsk na území někdejšího Československa. Připomínat má ale i ukončení předchozích vojenských okupací českého území. Stahování sovětských vojsk trvalo půldruhého roku, poslední železniční transport přejel československou hranici 21. června 1991. Jako poslední odletěl 27. června téhož roku velitel Střední skupiny sovětských vojsk Eduard Vorobjov.

  Přibylo přes 10.000 nákaz, počet těžkých případů je rekordní

Odsun sovětských vojsk byl prvním výrazným polistopadovým úspěchem československé zahraniční politiky. K polovině roku 1991 opustilo tehdejší Československo celkem 73.500 sovětských vojáků a 39.000 jejich rodinných příslušníků, 1220 tanků, 2500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95.000 tun munice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com