Akcie na pražské burze ve zkráceném týdnu posílily o 0,9 procenta

Akcie na pražské burze během zkráceného týdne posílily. Index PX stoupl o 0,9 procenta na 1363,1 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Největší pokles postihl cenné papíry Pilulky, největší růst naopak zaznamenaly akcie pojišťovací skupiny VIG. V předchozím týdnu akcie přišly o 0,7 procenta.

„Index PX v pondělí index oslabil, v úterý zakončil na zelené nule, ale zbylé dva dny již posiloval, a podařilo se mu tak překonat ztráty, které zaznamenal v minulém týdnu a zakončil nejvýše od 25. února. Růst indexu táhlo především posilování akcií skupiny ČEZ. Dařilo se také rakouským finančním titulům,“ uvedl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Akcie společnosti ČEZ posílily o 1,42 procenta na 1002 Kč. Nejvíce rostly jeho akcie ve středu, kdy přidaly 1,66 procenta a podařilo se jim poprvé po více než 13 letech uzavřít nad cenou 1000 korun. Dnes sice část zisků odevzdaly, ale psychologickou hranici se jim podařilo ubránit. Na energetické společnosti přetrvává pozitivní sentiment z posledních týdnů, kdy jí kromě jiného pomáhá také růst cen uhlí a zemního plynu.

Dařilo se také rakouské skupině VIG. Její akcie si oproti minulému pátku polepšily o 2,27 procenta na 586 korun, a rostly tak nejvíce ze všech titulů v indexu. Posilovaly také akcie další rakouské společnosti banky Erste. Jejich cena během týdne vzrostla o 0,86 procenta na 778,40 koruny. Moneta posílila o 1,1 procenta na 91,5 koruny.

Naopak jedinými dvěma oslabujícími tituly byly Komerční banka a Pilulka Lékárny. Komerční banka odepsala 0,42 procenta na 834,50 koruny. Společnost Pilulka Lékárny ztratila 1,46 procenta na 1350 korun.

ČTK

 

  Koruna na začátku týdne posílila vůči euru i dolaru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com