Nové byty v Praze dál zdražují, v zimě byla průměrná cena 145.749 Kč za m2

Prodejní ceny nových bytů v Praze dál rostou. V letošním prvním čtvrtletí se meziročně v metropoli vyšplhaly skoro o 30 procent na průměrných 145.749 korun za metr čtvereční. Od konce loňského roku zdražily o 5,7 procenta. Vyplynulo to z analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, podle níž je důvodem nárůstu ceny bytů nižší nabídka způsobená nejen inflací a výší hypoték, ale i zdražením stavebních prací, materiálů a energií. Do cen se promítá i nejistota způsobená válkou na Ukrajině.

Na konci prvního čtvrtletí si zájemci o nové bydlení mohli vybírat ze zhruba 3200 nových bytů, což je asi o tisícovku bytů méně než před rokem. „Nabídka je pořád žalostně malá a tento stav se pravděpodobně nezmění. Proto jsou byty tak drahé,“ řekl dnes novinářům předseda představenstva investiční skupiny Trigema Marcel Soural. „V prvním kvartále roku se vyprodaná nabídka jen slabě doplnila, aby ale uspokojila dlouhodobé tržní potřeby, musela by být aspoň trojnásobná,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Skanska Reality Petr Michálek.

Z analýzy vyplynulo, že prakticky nejsou v nabídce byty s cenou pod 100.000 korun za metr čtvereční, naopak přibyly byty za více než 400.000 Kč za metr čtvereční. „Před čtyřmi lety bychom takovou věc nepředvídali. Pokud bude pokračovat zdražování, tak pravděpodobně bude střední třída rozhodovat, zda si byt koupí, nebo půjde do nájmů, a spíš vyjde nájem,“ řekl Soural.

Dál platí, že největší zájem je o menší byty (1+kk a 2+kk) a nejvíce nových bytů se staví v Praze 4, 5, 9 a 10. Nejlevněji vychází ceny v Praze 8, kde stojí metr čtvereční zhruba 139.000 korun.

Ceny bytů ovlivňuje především jejich nedostatek. Developeři s nabídkovou cenou, která se přiblížila prodejní, otálejí, protože neumí odhadnout, kam se vyšplhá. „Proto už si přičítají rizikovou přirážku,“ uvedl Soural a za důvody označil dynamickou dobu. „Žili jsme dva roky v covidu, který roztrhal dodavatelsko-odběratelské řetězce a hlavně cenovou stabilitu. Do ekonomiky se nacpalo spousta peněz, které nejsou kryté prací. Dalším faktorem je válka na Ukrajině, která nejistotu dále prohloubila a ta se přelila na stavební trh,“ zmínil Soural invazi Ruska na Ukrajinu.

  ČNB loni zvýšila zisk na 91,7 mld. Kč, dá jej na dřívější ztráty

Výrazně se na cenách bytů podle něj podílí ceny materiálů, kterých je nedostatek a které strmě rostou. „Všechny komodity jdou nesmyslně nahoru. Výrobci a velkoobchod zohledňují nejen energie a práci, ale využívají situace a přidávají velké marže a trh pokřivují,“ uvedl Soural.

Podle něj se v současnosti nedá nic dlouhodobě předpovídat, přesto by se mohly ceny bytů postupně stabilizovat. „Ale je potřeba stabilizovat ceny materiálů. Pokud to trh nezabrzdí, tak bude menší ochota dávat nové produkty. Nejlepší tlak je trh,“ řekl Soural.

Vzrostly i ceny starších, takzvaných secondhandových bytů. V Praze je jejich průměrná prodejní cena 129.737 korun za metr čtvereční. Roste tak zájem o nájmy. Makléři realitní sítě RE/MAX zaznamenali v prvním čtvrtletí roku výrazný nárůst počtu pronájmů bytů, a to až o 20 procent proti stejnému loňskému kvartálu. „Poptávka po pronájmech je extrémní, nejde ale jenom o válku na Ukrajině, může to být i důsledek toho, že pořídit si vlastní bydlení je složitější a lidé nemusí dosáhnout ani na hypotéku,“ sdělil v tiskové zprávě ředitel společnosti RE/MAX Jan Hrubý.

Zdražují i nájmy. Podle společnosti Trigema průměrný hrubý nájem na metr čtvereční vzrostl na 348 korun. RE/MAX uvádí, že nájemce v průměru zaplatí 290 korun za metr čtvereční. „Velká část společnosti bude bydlet v nájmu. Brzy bude běžnější dojíždět za prací. Ve Středočeském kraji se už nyní, díky tomuto trendu, realitní trh hýbe více, než tomu bylo v minulosti,“ doplnil Hrubý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com