Cenu Anděl získali Ewa Farna, David Stypka a skupina Mirai

Hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Se čtyřmi nominacemi patřila mezi favority letošního ročníku cen. Skladatel a zpěvák David Strypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Stypka pro album všechny písničky napsal a připravil. Těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez.

Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Kapela v čele se zpěvákem a skladatelem japonského původu Mirai Navrátilem se již v roce 2018 díky debutovému albu Konnichiwa stala objevem roku cen Anděl. Na úvod dnešního slavnostního vyhlášení v pražském Veletržním paláci Mirai zahráli píseň Vedle tebe usínám.

Zpěvák Vladimír Mišík, který před dvěma lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus.Letos členové České hudební akademie (ČHA) v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy.

Vyjma poslední kategorie se hlasovalo novým tříkolovým systémem. Do Síně slávy bude tradičně uvedena osobnost, která už v prvním kole nasbírala od akademiků nejvíce hlasů. I tentokrát ceny doplní multižánrová cena popularity, v níž o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu cen Anděl.

„Celkově je ve všech kategoriích nominováno 33 alb nebo písní různých žánrů od popu až po vážnou hudbu. Za pozorný poslech stojí každá z nich,“ uvedl předseda rady ČHA Honza Vedral.O držitelích cen Anděl od roku 1991 hlasují členové ČHA, která je složena z muzikantů, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků. Od roku 1995 je vyhlašovatelem cen Anděl Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

  Gazdík by chtěl jako případný ministr školství propojit vzdělávání víc s praxí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com