USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc

theverge.com

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc. Součástí nového balíčku je dělostřelecká munice, radary a další vybavení. Oznámil to americký prezident Joe Biden. Částku pomoci neupřesnil, jeden z úředníků však agentuře Reuters řekl, že hodnota pomoci je 150 milionů USD (3,6 miliardy Kč)

Biden dodal, že vláda již téměř vyčerpala finanční pomoc pro Ukrajinu. Vyzval Kongres, aby schválil navrhovaný balíček pomoci 33 miliard USD (783 miliard Kč). Od začátku invaze Moskvy na Ukrajinu koncem února již USA přislíbily nebo dodaly Kyjevu zbraně a munici za více než 3,7 miliardy USD (87,8 miliardy Kč).

Biden požádal Kongres o vyčlenění 33 miliard dolarů na pomoc Ukrajině na konci dubna. Asi 20 miliard dolarů (474,5 miliardy Kč) má směřovat do vojenské pomoci, kolem osmi miliard dolarů (190 miliard Kč) na podporu ukrajinské ekonomiky a asi tři miliardy dolarů (71,2 miliardy Kč) na humanitární a potravinové programy. Nové finance by měly vystačit na podporu Ukrajiny po dobu pěti měsíců a Biden již dříve uvedl, že jím požadovaný balík je „začátkem přechodu k dlouhodobé bezpečnostní pomoci“ Ukrajině.

Prezident chce po Kongresu rovněž schválení nových pravomocí, které by umožnily vládě zabavit majetek ruských oligarchů, dát ho Ukrajině a více postihovat obcházení protiruských sankcí.

ČTK

 

  Viděli jste nějakého Evropana, který by chtěl emigrovat do Ruska? ptal se Zelenskyj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com