Deník N: Mynářův spolek dotaci vracet nemusí, pravidla podle agentury neporušil

Občanské sdružení Chřibák, v němž jako hospodář působí hradní kancléř Vratislav Mynář, nemusí vracet dotaci na výstavbu sportovní ubytovny. Národní sportovní agentura na základě provedené kontroly konstatovala, že spolek neporušil dotační pravidla. Informoval o tom dnes Deník N.

Agentura kontrolovala dotaci ve výši 26 milionů korun, které Mynářovo sdružení dostalo před více než deseti lety na výstavbu sportovní ubytovny a fotbalového hřiště na Uherskohradišťsku.

Kontrola se ve spolku Chřibák podle serveru iROZHLAS konala na základě podnětu nevládní organizace Transparency International. Kontroloři se zabývali podezřením, že sdružení převedlo pozemky pod fotbalovými šatnami u fotbalového hřiště na Mynáře. Právě tím mohl podle organizace spolek porušit dotační podmínky, které požadovaly patnáctiletou udržitelnost.

Kontrola převod pozemků potvrdila, podmínky však podle agentury nebyly porušeny. „Mohu potvrdit, že kontroloři Národní sportovní agentury provedli důkladnou kontrolu dané dotace, a mohou potvrdit, že k převodům pozemků skutečně došlo,“ řekl Deníku N mluvčí agentury Jakub Večerka. Agentura zkoumala dotace z roku 2007. „Podle tehdy platného občanského zákoníku se nejednalo o porušení dotačních podmínek,“ dodal.

Tehdejší pravidla totiž oddělovala pozemek a samotnou stavbu. „V tomto případě byla dotace udělena na stavbu, tudíž s pozemkem šlo podle tehdejší legislativy libovolně manipulovat,“ vysvětlil mluvčí. Současná legislativa by přitom převod pozemků brala jako porušení podmínek.

Hradní kancléř se zatím k výsledkům kontroly nevyjádřil, předseda spolku Otakar Berka Deníku N napsal, že vyjádření NSA ještě nečetl.

Kauzy dotací hradního kancléře se táhnou už několik let, jde o dva případy. Celkem získal Mynář 32 milionů korun – šest milionů na penzion v Osvětimanech a 26 milionů na stavbu sportovní ubytovny a fotbalového hřiště na Uherskohradišťsku. Úřady už dotace kontrolovaly několikrát. Kancléř dlouhodobě odmítá tvrzení, že spáchal trestný čin.

  Ředitel České televize vrací úder: Veřejnost ví, že Babiš nemá pravdu

Sumu 26 milionů získalo Mynářovo sdružení Chřibák v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství. To až v roce 2019 uznalo, že Mynář porušil jednu z podmínek udělení dotace a dostal téměř milionovou pokutu. Reportéři ČT následně zjistili, že kancléř údajně porušil i další podmínky pro udělení dotace. Na to reagovala nevládní organizace Transparency International, která na ministerstvo zaslala dva podněty. Loni v červenci resort Deníku N sdělil, že dotaci na výstavbu sportovního zázemí má kontrolovat Národní sportovní agentura.

Kvůli šestimilionové dotaci policie hradního kancléře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Mynář v žádosti neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od ministerstva školství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com