ČSÚ zveřejní údaje o kondici průmyslu a stavebnictví

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní, jak se v dubnu dařilo českému průmyslu a stavebnictví. Statistici rovněž dají k dispozici údaje o vývoji zahraničního obchodu ČR za čtvrtý kalendářní měsíc letošního roku. V březnu stoupla průmyslová výroba v Česku meziročně o 0,4 procenta, stavebnictví rostlo o 8,2 procenta. Zahraniční obchod vykázal schodek 13,8 miliardy korun.

Český průmysl se v březnu vrátil ke kladné bilanci po únorovém meziročním poklesu o 0,3 procenta. Nadále ho brzdila výroba aut, která se snížila téměř o pětinu v porovnání s březnem předchozího roku. Důvodem byly zejména přetrvávající problémy u dodavatelů. Naprostá většina ostatních průmyslových odvětví v březnu meziročně rostla.

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 8,2 procenta z únorových 18,9 procenta. Růst brzdilo zejména pozemní stavitelství, produkce inženýrských staveb dále rostla dvouciferným tempem. Podle analytiků oslovených ČTK se na březnovém výsledku stavebnictví začaly projevovat negativní vlivy jako jsou vysoké ceny materiálů či nedostatek pracovních sil.

Zahraniční obchod Česka skončil v březnu schodkem 13,8 miliardy korun, což byl meziročně o 30,5 miliardy Kč horší výsledek. Výrazně se v něm projevila meziročně vyšší hodnota dovozu energetických komodit, kterou statistici pozorují nepřetržitě více než rok.

ČTK

  Dle Schillerové vláda nezvládá krizi, Stanjura mluví o účtu vlády Babiše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com