Gazdík rezignuje kvůli kontaktům s obviněným Redlem na funkci ministra

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) rezignuje ke 30. červnu na funkci ve vládě. Oznámil to dnes na svém twitterovém účtu. Média v posledních dnech upozorňovala na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Gazdík uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví v Evropské unii, které na Česko připadá v druhé polovině roku. Půjde o první změnu ve vládě Petra Fialy (ODS) od jejího prosincového jmenování. STAN chce příští týden sestavit širší pole kandidátů na Gazdíkova nástupce, představen by mohl být zkraje týdne dalšího.

V případu Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. „Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ vysvětlil svou rezignaci.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Gazdík uvedl, že se v kauze necítí jakkoliv vinen. „Nic zlého jsem neprovedl. Informace, které postupně unikají z vyšetřovacího spisu do médií, však stavějí vládu a STAN do nepříznivého světla, čemuž chci zabránit,“ dodal. Při dalším projednávání kauzy se podle něj naplno ukáže, že se ho kriminální případ nijak netýká.

Styky z Redlem považuje za chybu. „Nebo naivitu, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys,“ dodal. Ministr školství by měl být podle něj být nezpochybnitelným vzorem. „Odcházím nerad od načaté práce,“ dodal.

  V rozhovoru chyběly celé pasáže, nařkl Landa rozhlas a uveřejnil nahrávku

Gazdík oznámil, že skončí i jako místopředseda STAN. Ze čtveřice řadových místopředsedů zvolených na loňském sněmu tak zůstane Starostům pouze místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, poslední z místopředsedů Věslav Michalik před týdnem náhle zemřel. Předseda STAN Vít Rakušan tento týden oznámil, že navrhne konání podzimního předčasného sněmu, funkci šéfa hnutí bude obhajovat.

Gazdík je prvním ministrem, který skončí ve Fialově vládě. Prezident Miloš Zeman jmenoval kabinet loni 17. prosince, sestava koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN pak získala důvěru Sněmovny v polovině ledna.

Příští týden chce STAN sestavit možné kandidáty na ministra, představen by mohl být zkraje týdne dalšího. Ministr vnitra a předseda hnutí Vít Rakušan to řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Zmínil, že resort by zvládli například členové senátorského klubu STAN Jiří Drahoš či Miroslav Plevný. Šéf STAN doufá, že do 14 dnů by nový ministr mohl být jmenován prezidentem Milošem Zemanem.

Fiala ocenil Gazdíkovu demisi jako výraz změny politické kultury

Premiér a šéf ODS Fiala ocenil rozhodnutí Gazdíka rezignovat. Tento krok považuje premiér za výraz změny politické kultury, kterou chce prosazovat současná vládní koalice. Současně poděkoval Gazdíkovi za jeho vykonanou práci. Odchod ministra školství je první změnou ve Fialově kabinetu od jeho jmenování loni v prosinci.

„Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ uvedl na twitteru Fiala.

Rezignace Gazdíka byla podle šéfa koaličních Pirátů Ivana Bartoše jediným možným krokem. Bartoš to dnes řekl České televizi (ČT). Předsedkyně Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK napsala, že v podobných případech v nynější vládě platí presumpce viny.

  Na Pražském hradě je vyvěšená ukrajinská vlajka

Vicepremiér Bartoš považuje Gazdíkovu rezignaci za jediné možné řešení, kontakty s „hlavou zločinecké organizace“ označil v ČT za děsivé. Na jednání se STAN i v rámci celé vládní koalice je podle něj nyní třeba jednat o tom, aby vláda byla od července, kdy začíná její předsednictví, kompletní.

„Je dobře, že Petr Gazdík ze svých vazeb na Michala Redla vyvodil odpovědnost. Voličům jsme slíbili změnu. Ta spočívá i v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny,“ napsala ČTK Pekarová Adamová. Podotkla, že podobného postupu nebyla minulá vláda pod vedením Andreje Babiše (ANO) schopná.

Nynější dění podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky ovlivňuje i vládu. „Současná situace mě štve, problém STAN ve světle posledních událostí dopadá bohužel i na vládu. Ale jsem rád, že nepadají žádná slova o účelovkách. Petr Gazdík zareagoval obratem a za to děkuji,“ napsal Jurečka ČTK.

Rozhodnutí ministra Gazdíka odejít bylo podle předsedy opozičního hnutí ANO Babiše nevyhnutelné. Babiš to dnes sdělil ČTK. Podle šéfa opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury je jediným řešením odchod celého hnutí STAN z vlády.

Podle Babiše je evidentní, že má Gazdík „tunu másla na hlavě“. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,“ sdělil Babiš. Gazdík byl však podle něj jen jedním „chapadlem“. „Skutečnou hlavou hydry je pan (předseda STAN Vít) Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,“ uvedl.

Rakušan řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi, že nevidí důvod pro odchod z politiky a nerezignuje ani na pozici ve vládě. „Neuvažuji o rezignaci ani o odchodu z politiky. Nejsem žádným způsobem s kauzou spojen,“ uvedl. S Gazdíkem Rakušan hovořil v pátek. Řekl mu, že schůzky s Redlem jsou nevysvětlitelné a že vrhají špatné světlo na vládu i STAN. Gazdík podle něj rezignaci nabídl sám.

  Policie obvinila muže zadrženého po čtvrtečním požáru v Českém Švýcarsku

Tím, že nechává Starosty ve vládě, schvaluje podle Babiše premiér Fiala „mafiánské a loupežnické“ praktiky STAN. Fialu kritizuje také šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Premiér nese plnou odpovědnost za vládu a strká hlavu do písku, uvedl. „Neumí se k situaci postavit čelem a chování představitelů STAN po celou dobu toleruje,“ uvedl Okamura.

Starosty označil Okamura za „politicko-kšeftařský projekt“. „Jeho vrcholní představitelé jsou součástí organizovaného zločinu a napojení na mafii. Nikdy neměli být ve vládě, takže jediným řešením je odchod celého STAN z vlády,“ uvedl.

V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News předseda vlády řekl, že o důsledcích kauzy a o tom, jak podobným situacím předcházet, budou jednat lídři koaličních stran ve formátu K5. Premiér nevidí po Gazdíkově odstoupení důvod k rekonstrukci vlády, funguje podle něj jako tým. Jeho důvěru má i ministr vnitra a předseda STAN Rakušan.

„Podle všech dostupných informací není Petr Gazdík ani obviněn, ani vyšetřován. Jde tedy o čestné řešení, na než jsme poslední léta nebyli ve vysoké politice zvyklí,“ uvedl na twitteru Fiala. To, že Gazdík vyvodil politickou odpovědnost, premiér ocenil i poté.

Hnutí STAN je podle Fialy spolehlivým partnerem, ke všem kauzám se postavilo čelem, míní. „O důsledcích té kauzy a i o tom, jak předcházet podobným situacím, se budeme bavit v rámci K5,“ uvedl. S Rakušanem o situaci hovořil, informace má ale pouze z médií. „Teď se pojďme bavit o tom, co můžeme udělat dál pro to, aby se podobné případy neopakovaly,“ řekl Fiala.

Nevidí důvod k odvolání Rakušana, po kterém volá opozice. Ministr vnitra podle něj neovlivňuje policii, jeho personální kroky například v policii zachovávají kontinuitu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com