Jourová vyzvala k užší spolupráci USA a EU v boji proti ruské propagandě

irozhlas.cz

Spojené státy a Evropská unie by měly úžeji a aktivněji spolupracovat v boji proti ruské propagandě a dezinformacím na internetu i mimo něj, uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Na fóru výzkumného centra Atlantická rada k budoucnosti obrany ve Washingtonu připomněla také svou osobní zkušenost s ruskou invazí do Československa v roce 1968 a mezinárodnímu publiku představila evropský pohled na boj s dezinformacemi.

Eurokomisařka ocenila, že USA a EU našly společnou řeč v boji proti ruské invazi na Ukrajinu. Manipulace informacemi je podle ní velmi podceňovanou zbraní a ohrožením demokracie. Obyvatelé Ruska podle Jourové dnes nemají informace o skutečném dění na Ukrajině, protože je před nimi ruský prezident Vladimir Putin tají. Rusko podle ní už tři měsíce před invazí připravovalo veřejné mínění na pozdější útok na sousední zemi. Moskva válku na Ukrajině označuje jako „speciální vojenskou operaci“.

Projev české eurokomisařky stál na třech hlavních bodech – manipulace s informacemi jako ohrožení liberální demokracie, vysvětlení evropského postoje americkým partnerům a nabídka transatlantické spolupráce v boji proti dezinformacím.

Jourová nešetřila chválou na americké úspěchy v minulosti ani citacemi slavných osobností. Dlouze se věnovala textu bývalé americké ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightové o riziku návratu fašizmu, citovala také bývalého amerického prezidenta Johna Kennedyho.

ČTK

  Putin obvinil Kyjev a Západ z přípravy atentátu na prokremelského novináře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com