V pátek ČR vydala běžencům z Ukrajiny 863 víz, celkem přes 390.000

V pátek Česko vydalo ukrajinským uprchlíkům 863 víz, což je o 161 víc než před týdnem. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získalo víza 390.159 běženců. Aktuální údaje na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Na cizinecké policii se za celou dobu nahlásilo téměř 345.000 uprchlíků, v pátek jich bylo 1996. Na cizinecké policii se nemusí hlásit děti mladší 15 let, těch je mezi běženci podle statistik ministerstva vnitra zhruba třetina.

Počet vydaných víz, která umožňují jejich držitelům pobývat v zemi až rok a zpřístupňují jim veřejné zdravotní pojištění, vzdělání či trh práce, postupně klesá. Zvyšuje se ale po víkendech a volných dnech, kdy fungují některá krajská asistenční centra v omezeném režimu.

Přesný počet uprchlíků před válkou, kteří pobývají v České republice, není známý, část z nich totiž odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu. Podle červnového odhadu úřadů zůstává v Česku asi 280.000 až 300.000 běženců, převážně žen s dětmi.

Nejvíce běženců je podle statistik ministerstva vnitra v Praze, kde jich je zhruba 90.000. V pondělí se znovu otevře Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Vysočanech, které hlavní město kvůli přetíženosti a nedostatku ubytovacích kapacit v polovině června uzavřelo.

ČTK

  K ANO podle Havlíčka přešla od voleb desetina tehdejších voličů Spolu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com