‚Žádný ministr nebude chtít bránit Babiše.‘ Česko se nechystá žalovat Brusel kvůli 80milionové pokutě

  • Oficiální rozhodnutí nepadlo. Že Česko kvůli střetu zájmů Andreje Babiše (ANO) a více než 80milionové pokutě nebude Brusel žalovat, je ale téměř jisté.
  • Odmítl to ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „Ani já, ani žádný ministr vlády nebude chtít, abychom bránili Andreje Babiše,“ řekl na Českém Rozhlase Plus.
  • Vláda bude navíc další postup v auditu řešit až 17. srpna. Tedy jen dva dny před termínem pro podání stížnosti k unijnímu tribunálu.
  • Na začátku roku přitom kabinet Petra Fialy (ODS) už jednu možnost Evropskou komisi zažalovat měl. Smetl ji ale ze stolu.

V polovině června vystavil Brusel českým úřadům pokutu zhruba 82 milionů korun jako výsledek auditu ke střetu zájmů v oblasti zemědělských dotací, který v Česku proběhl na začátku roku 2019 a zaměřil se na dotace pro Agrofert. Samotného střetu zájmů, ve kterém byl podle Evropské komise bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, se týká jen zlomek sankce.

Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond, který v Česku unijní podporu rozděluje, ani vláda dosud oficiálně neřekla, jak se s výsledkem vypořádá. „Fond zpracoval varianty dalšího možného postupu. Nyní očekává schválení konkrétní varianty, podle které bude dále postupovat,“ řekla k tomu před pár týdny mluvčí fondu Luďka Raimondová.

Jaké má vláda možnosti? Vymáhat může nenárokové dotace, které za období Babišova angažmá ve vládě Agrofertu úřady přikleply. Ministr Nekula pak před několik týdny v České televizi řekl, že vracet by koncern mohl až 4,5 miliardy korun. Tím naznačil, že fond a resort se může uchýlit i k nejpřísnější variantě.

A tím pádem chtít po Agorfertu, který má Babiš vložený ve svěřenských fondech, i takzvané nárokové dotace. Tedy přímé platby, které dostávají všichni zemědělci a jichž se podle dřívějších vyjádření českých i unijních zástupců střet zájmů neměl vůbec týkat. Jednou z možností je ale i podání žaloby a pokus se více než 80milionové pokutě ještě bránit.

  Vláda chystá zrušení části vstupních lékařských prohlídek či přísedících u soudů

Poslední zmíněná možnost se jeví jako vyloučená. Server iROZHLAS.cz popisuje tři klíčové momenty, z nichž vyplývá, že česká vláda Evropskou komisi u Soudního dvora Evropské unie nezažaluje.

Šibeniční termín

Ještě na počátku července mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý opakovaně serveru iROZHLAS.cz sdělil, že další postup ve věci auditu ke střetu zájmů musí vláda stihnout projednat ještě před vládními prázdninami. Tento týden ale řekl, že řešit se záležitost nakonec bude až po vládních prázdninách, pravděpodobně 17. srpna.

Na podání žaloby má přitom Česko dva měsíce a deset dní od doručení tzv. prováděcího rozhodnutí – tedy dokumentu, kterým Brusel pokutu definitivně vystavil. Konečný termín tak připadá fakticky na pátek 19. srpna. Pokud by tedy vláda teoreticky žalobu podat rozhodla a na zasedání 17. srpna ji schválila, měla by na její přípravu a podání pouhé dva dny.

Jestli je reálné podklady pro stížnost k unijnímu tribunálu v takto šibeničním termínu připravit a žalobu podat, nechtěl náměstek ministra spravedlnosti Martin Smolek, který by Českou republiku ve sporu před soudem zastupoval, uvést. „Rozhodnutí o případné žalobě je plně v rukou vlády, do té doby se nemůžeme k záležitosti vyjadřovat,“ vzkázal serveru iROZHLAS.cz prostřednictvím Mariany Wernerové z tisového odboru resortu.

Nekulovo vyjádření

Ministr zemědělství Nekula navíc ve čtvrtek v pořadu Českého rozhlasu Plus Interview řekl, že tahle varianta – tedy zažalovat Brusel – podle něj ve hře není: „Ani já, a nepředpokládám, že ani žádný ministr vlády Petra Fialy nebude chtít, abychom se tomu bránili. Abychom se s Evropskou komisí soudili a bránili Andreje Babiše.“

A ačkoliv vláda žádný další postup neposvětila, Nekula naznačil, jak budou úředníci v následujících měsících naopak postupovat. „Státní zemědělský intervenční fond bude mít úkol: tam, kde došlo k uzavření dotačních smluv, budou ukončovány. A tam, kde došlo k vyplacení dotací, tak fond začne vyzývat podniky Andreje Babiše, myslíme tím Agrofert a jeho podřízené organizace, aby tyto prostředky vrátily,“ uvedl.

  Vláda probere zvýšení důchodů či změny v opatřeních proti covidu

Takový postup, je podle něj standardní. „Pokud někdo poruší pravidla hry – malý, střední, největší – bude vracet,“ vysvětlil.

Druhá šance

Není to přitom poprvé, co má vláda možnost podat stížnost kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše k unijnímu soudu. Letos v březnu měla na stole dotaci pro dceřinku Agrofertu, plastikářskou firmu Fatra. Tu úředníci ministerstva průmyslu vyplatili v době, kdy už v Česku audit probíhal a veškerá podpora koncernu měla být pozastavena.

Auditoři dotaci v první části auditu ke střetu – kontrola probíhala zvlášť u investičních dotacích a zvlášť u zemědělských – označili za nezpůsobilou. Jenže minulá vláda ještě pod vedením Babiše chtěla před soudem otestovat, jestli by výsledky auditu, s nimiž nesouhlasila, šly zvrátit.

Jenže mezi tím proběhla výměna vlád a Fialovi ministři pro žalobu ruku nezvedli. „Státní aparát placený z peněz daňových poplatníků nemá sloužit soukromému byznysu, ale občanům Česka. To říkáme dlouhodobě, a tak budeme přistupovat k veškerým sporům mezi Českou republikou a Evropskou komisí,“ řekl k tomu už dříve Fiala.

Pokud by tedy nakonec přeci jen v případě zemědělských dotací Fialův kabinet žalobu schválil, znamenalo by to neočekávanou změnu kurzu. Vládnoucí koalice dlouhodobě Babiše kvůli střetu zájmů kritizuje a činila tak už v době, kdy byla v opozici.

Co zjistil audit?

Server iROZHLAS.cz pochybení, která auditoři odhalili, už dříve popsal na základě závěrečné zprávy, kterou má k dispozici. Vedle střetu zájmů unijní kontroloři našli problém s neinovativností projektů, ale i podjatost hodnotitelů nebo třeba zapojení dceřinek Agrofertu do plnění projektů jiných firem z koncernu. Více si můžete přečíst ZDE.

Šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš od začátku střet zájmů odmítal. „Nevím o žádném dokumentu, na který se mě ptáte. Neznám detaily ani nemám informace, že se jakkoliv vztahuje k mé osobě. Tudíž se k němu nemohu vyjádřit. Obecně platí, že jsem nikdy žádný střet zájmů neměl a v České republice k tomu existuje pravomocné rozhodnutí. Nikdy jsem ani nebyl součástí auditů ohledně střetu zájmů a evropští auditoři se na mne nikdy neobrátili,“ řekl už dříve Radiožurnálu.

  Vlnu omikronu už můžeme přirovnat k sezonním infekcím, míní Roháčová

Výsledky auditu odmítá i Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu s právem České republiky a Evropské unie,“ uvedl v dubnu pro iROZHLAS.cz mluvčí Pavel Heřmanský.

V červnu pak také dodal, že pro vracení dotace nevidí koncern důvod. „Musíme se ostře ohradit proti tomu, že by daná sankce byla způsobena jednáním našich společností, a věříme, že se bude Česká republika proti tomuto rozhodnutí bránit soudní cestou. Jak již dříve Státní zemědělský intervenční fond oznámil, zastavil proplácení dotací společnostem skupiny Agrofert, není nám tedy jasné, jak by daná sankce mohla být udělena za projekty, které byly pozastaveny.“

Zdroj: irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com