Dálkové vedení vody pro hašení požáru v Hřensku měří skoro deset kilometrů

novinky.cz

Dálkové vedení vody, kterým dostávají hasiči vodu z Hřenska do požárem postižených lokalit v Národním parku České Švýcarsko, měří celkově téměř deset kilometrů. S dopravou vody hasičům pomáhají velkokapacitní čerpadla Somati a Sigma. V takovém rozsahu s takto silnými hadicemi a čerpadly bylo dálkové vedení vody využito vůbec poprvé, řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

V místech, kde běžně parkují auta návštěvníků národního parku, stojí desítky cisteren hasičů. Na parkovišti v Hřensku jen kousek od vstupu na cestu do lesa, která turisty přivede až k Pravčické bráně, je seřadiště hasičské techniky. Na parkovišti na Mezní Louce je plnící stanoviště, cisterny se zde plní vodou, ale také pohonnými hmotami. V náhonu bývalého mlýna v Hřensku si hasiči myjí nohy. V ohořelém a doutnajícím lese hasiči prolévají dřevo a hrabanku vodou.

Dálkovou dopravu vody podle hasičů komplikuje i velké převýšení, její použití v Hřensku je skutečně unikátní. „Dálková doprava vody je pro nás velmi klíčová, pomáhá dostat vodu do vzdálenějších míst,“ řekla ČTK Götzová. Řada míst, kde hoří, je podle ní pro běžnou hasičskou techniku nedostupná, cisterny se tam nedostanou.

Hasiči podle Götzové vybudovali dvě větve dálkového vedení vody. První vede z Hřenska přes Mezní Louku až na Meznou, celková délka vedení je 6,8 kilometru. Druhá větev vede z Hřenska pod Pravčickou bránu a měří 2,9 kilometru. Odtud následně vedou hadice například k Sokolímu hnízdu.

Dálkové vedení musí mít kvůli velkému převýšení dostatečný výkon, na jeho trase je tak několik dalších čerpadel, která výkon celého vedení zvyšují, voda se tak díky nim dostane do potřebných míst. Vodu hasiči čerpají z říčky Kamenice v Hřensku, na jednom místě kvůli tomu museli mírně prohloubit dno.

Na louce nedaleko Vysoké Lípy vzniklo nové čerpací stanoviště pro vrtulníky. Hasiči zde postavili speciální nádrže podobné bazénům, odkud vrtulníky s bambi vaky nabírají vodu. Toto stanoviště dnes využívaly dva policejní vrtulníky, které se zde točily v řádu minut. Další vrtulníky nabírají vodu z Labe.

  Nejdůvěryhodnější je Vojtěch. Naopak Babišovi se Zemanem dvě třetiny lidí nevěří

Vedoucí úseku Jiří Toufar běžně slouží na operačním středisku hasičů v Ústí nad Labem jako vedoucí směny, při požáru Českého Švýcarska působí jako dobrovolný hasič, a to ve svém volnu. Voda se na čerpací stanoviště vozí z Jetřichovic. „Kyvadlovou dopravu tady zajišťuji čtyři cisterny,“ řekl Toufar. V Jetřichovicích se přehradil potok pytli s pískem, aby měl dostatečnou kapacitu pro odběr vody.

Hasičům pomáhají i místní restaurace. Například restaurace Kortus u odbočky na Vysokou Lípu pro hasiče navařila jídlo, na terase má pro hasiče připravené další občerstvení. Nechybí voda v PET lahvích, nealkoholické pivo nebo různé sušenky. Hasiče na občerstvení upozorňuje cedule před restaurací s nápisem „Občerstvení pro hasiče na terase. Berte si“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com