Rusko zkusí zfalšovat důkazy v případě Olenivky, uvedl Bílý dům

idnes.cz

Nové zpravodajské informace nasvědčují, že Rusko pracuje na zfalšování důkazů týkajících se nedávného útoku na věznici s ukrajinskými válečnými zajatci v ukrajinském městě Olenivka. Podle agentury AP to dnes řekl mluvčí rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Američtí zpravodajci podle něj zjistili, že se Rusko snaží podstrčit důkazy, aby to vypadalo, že za úder je zodpovědná ukrajinská armáda.

Moskva a představitelé samozvané separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) minulý týden prohlásili, že ukrajinská armáda ostřelovala území, které na východě země ovládají, a zasáhla věznici v obci Olenivka. Zahynulo podle nich 53 ukrajinských válečných zajatců a dalších 75 jich utrpělo zranění. Moskva tvrdí, že ukrajinská armáda na místo zaútočila pomocí raketového systému HIMARS, který jí dodaly Spojené státy.

Kyjev úder na zařízení popřel a naopak obvinil ruské síly, že útok spáchaly ony, aby zakryly mučení a popravy vězňů. „Na základě analýzy fotografií a videozáznamů, ke kterým máme přístup, můžeme říci, že šlo o výbuch zevnitř té budovy,“ uvedl v úterý ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už v pátek obvinil Rusko ze spáchání válečného zločinu.

„Předpokládáme, že se to ruští představitelé pokusí navléct na ukrajinské ozbrojené síly v očekávání návštěv novinářů a potenciálních vyšetřovatelů na místě útoku,“ uvedl dnes Kirby. Ze zjištění zpravodajců podle něj vyplývá, že ruští představitelé mohli na místo také podstrčit munici z raketových systémů HIMARS.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes podle AP odmítl, že by Rusko padělalo důkazy. „Bylo absolutně prokázáno a je naprosto zřejmé, co se v Olenivce stalo,“ řekl Peskov novinářům. „Ukrajinští váleční zajatci byli zabiti ukrajinskou armádou… Existují důkazy a není co skrývat,“ dodal.

Generální tajemník OSN António Guterres ve středu uvedl, že zahájí vyšetřování útoku na Olenivku. Žádá o to podle něj jak Kyjev, tak Moskva.

  Kadyrov a zrádci čečenského lidu budou potrestáni za všechny zločiny proti čečenskému a ukrajinskému lidu, - Anzor Maschadov

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com