Co rozhodne o výsledku války na Ukrajině? Především vytrvalost Západu, tedy i ta česká.

archiv.hn.cz

I přestože ruská invaze na Ukrajinu se datuje “teprve” do února 2022, tak válka na východě Ukrajiny byla oficiálně započata již 6. dubna 2014 . Už jenom z těchto údajů je patrné, že nás rozhodně nečeká žádný rychlý konflikt, naopak experti odhadují, že se válka může vléct klidně ještě i roky. 

Existuje přitom několikero možných scénářů, kterými se bude válka na Ukrajině vyvíjet. Jedno však mají všechny tyto scénáře vždy společné – v jejich naplnění, či naopak nenaplnění bude hrát velkou a možná i klíčovou roli podpora od západních zemí, tedy především ze strany USA a Evropské Unie, a pochopitelně od všech jejích členských států. Výsledek válečného konfliktu mezi Ruskem a jeho západním sousedem, tak bude v konečném důsledku záviset i na iniciativě České republiky a její vlády. 

Každá mince má dvě strany                            

Avšak otázkou, na kterou lze zatím jenom stěží hledat odpověď je, zdali dokáže západ vydržet v podpoře Ukrajiny po celou dobu, po kterou to bude potřeba? Což tedy mohou být ještě měsíče, ale taktéž klidně i roky. Vše bude záviset na tom, kde si západ stanoví hranici akceptovatelné pomoci. Protože, ačkoliv se to jednomu či druhému táboru nemusí líbit, tak podpora západu nemůže být nekonečná, avšak je bez pochyby nutná. 

Realita je nicméně bohužel taková, že dlouhodobě nelze udržitelně dělat obojí. Nemluvě o tom, že pomoc Ukrajině mohou zbrzdit i raketově rostoucí ceny energií, u nichž se vlády s největší pravděpodobností rozhodnou rovněž pro rozdávání vysokých finančních kompenzacích (česká vláda to již oznámila). 

Na druhou stranu, co možná nejdéle trvající podpora Ukrajiny ze strany západu je morální i zákonnou odpovědností. V konečném důsledku je totiž díky podpoře ukrajinských vojsk zvýšena i bezpečnostní situace České republiky. A právo na zajištění bezpečné země a obrany České republiky je jednou ze základních povinností politiků a politického systému. 

  Sankce Evropské unie a vyvažování Slovenska a České republiky

Jak dopadne válka na Ukrajině?                    

To bohužel nikdo neví. Nicméně jedna věc je nezpochybnitelné. Konkrétně ta, že o výsledku, ať už bude jakýkoliv, rozhodne především vytrvalost Západu v poskytování podpory bránícím se Ukrajincům v minimálně takové výši jako doposud.  

Zatím totiž není moc co západu vytýkat, podpora Ukrajině je zatím víc než příkladná. A to nejenom ze strany nejvyšší představitelů daných států a organizací, ale i z řad obyčejných lidí. Jasným důkazem budiž kupříkladu to, že Spojené státy americké již Ukrajině poslaly částku srovnatelnou s rozpočtem, který mývá Rusko každoročně vyhrazenu na svou obranu – rozhodně se nejedná o zanedbatelnou částku.   

Autor: Radim V.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com