Ruský centrální depozitář podal u Soudního dvora EU žalobu kvůli sankcím

Ruský Národní vypořádací depozitář (NRD) podal u Soudního dvora Evropské unie žalobu, ve které žádá zrušení sankcí. Ty na něj v červnu kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu uvalila Evropská unie a jejich zavedení pak Rusku znemožnilo uhradit dluh zahraničním věřitelům. Informují o tom dnes tiskové agentury.

„Cílem žaloby je prokázat nezákonnost a neopodstatněnost zařazení NRD na sankční seznamy EU, v důsledku čehož utrpěli ruští i zahraniční investoři,“ uvedl depozitář podle agentury TASS ve své tiskové zprávě.

Rusko mělo na konci května zaplatit úroky ze dvou emisí zahraničních dluhopisů v celkovém objemu zhruba 100 milionů dolarů (více než 2,3 miliardy Kč). Věřitelé však peníze kvůli sankcím nedostali ani v 30denní odkladné lhůtě.

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service pak Rusko označila za zemi v platební neschopnosti, což Moskva neuznává. U závazků vůči zahraničním věřitelům je to první platební neschopnost od bolševické revoluce před více než 100 lety.

Evropská sedmadvacítka od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu přijala několik balíků sankcí. Jejich cílem je zejména omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina financovat válečnou kampaň.

ČTK

  Počet žadatelů o azyl se v první polovině roku v EU zvýšil o téměř 30 procent

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com