Rusko bude válčit, dokud na Ukrajině nedosáhne svých cílů, řekl Medvěděv

ct24.ceskatelevize.cz

Rusko nezastaví své vojenské akce na Ukrajině ani v případě, že se Kyjev oficiálně vzdá ambice vstoupit do Severoatlantické aliance. V rozhovoru pro francouzskou televizi LCI to řekl místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv. Varoval před tím, aby Ukrajina dostala střely, které by mohly doletět na ruské území.

Rusko bude podle Dmitrije Medvěděva pokračovat ve svém tažení na Ukrajině, dokud nedosáhne svých cílů. Jaké cíle to jsou, Moskva jasně nedeklarovala. Prezident Vladimir Putin hovořil po začátku invaze v únoru o „denacifikaci“. Jak poukázala agentura Reuters, Kyjev i západní státy to považují za bezobsažné zdůvodnění skutečné dobyvačné války.

Medvěděv dal najevo, že by Moskva své operace nezastavila ani v případě, že by se Ukrajina vzdala ambice v budoucnosti vstoupit do NATO. „Ustoupení od spolupráce se Severoatlantickou aliancí je důležité, ale už to není dost k zajištění míru,“ prohlásil.

V rozhovoru pro francozskou televizi řekl, že bylo Rusko připraveno na přímé rozhovory s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, mělo však určité podmínky. „Byli jsme předtím připraveni setkat se,“ prohlásil Medvěděv. Zda by mohlo vyjednávání, které je nyní mrtvé, alespoň pokračovat, bude podle něj „záviset na tom, jak se věci vyvinou“.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident země zároveň opět varoval Západ před dodávkami zbraní s dlouhým doletem Ukrajině. Podotkl, že dosud dodané zbraně nepovažuje za zásadní hrozbu. „Když tyto střely doletí 70 kilometrů, je to jedna věc. Ale kdyby to bylo 300 až 400 kilometrů, je to něco jiného. To by znamenalo přímé ohrožení území Ruské federace,“ řekl Medvěděv.

Zdroj: Reuters

  Tálibán válcuje afghánskou armádu, v dobytých městech se fotí. Biden ale plány nemění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com