Česko a Polsko zabezpečí slovenský vzdušný prostor. Ministři podepsali dohodu

Česká armáda pomůže Slovensku s ochranou vzdušného prostoru. Dohodu v sobotu podepsala česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm. Na ochraně se bude podílet také Varšava, pod dohodu proto svůj podpis připojil i polský ministr obrany Mariusz Błaszczak. Česko a Slovensko budou také spolupracovat při nákupu obrněnců CV90.

„Od 1. září Česká republika a Polská republika převezmou kontrolu nad vzdušných prostorem Slovenské republiky. Je to velký moment,“ řekl Naď s tím, že tento krok potvrzuje silné spojenectví zemí. „Všechny tři země spojuje do jisté míry závislost na sovětské technice,“ řekl Černochová. Po vypuknutí války na Ukrajině se proto snaží přeorientovat na západní techniku.

Podle Černochové Polsko v tomto ohledu dláždí Česku i Slovensku cestu, protože v přezbrojování již značně pokročilo. Błaszczak doplnil, že silná obrana může odradit případného agresora. „Spolu budeme silnější,“ dodal.

„Do bezprostřední blízkosti tohoto regionu, ve kterém žijeme, přišla válka. Moc dobře si vážíme toho, co pro nás znamená svoboda. Chceme, aby stejným způsobem k té svobodě mohly směřovat i jiné země na východ od nás, konkrétně Ukrajina,“ řekla novinářům Černochová.

Dohodu na takzvaném Air Policingu podepsali ministři obrany na slovenské vojenské letecké základně Kuchyňa, kde o víkendu probíhají mezinárodní letecké dny SIAF 2022.

Slovensko čeká na americké stíhačky

Slovenský ministr požádal Česko o spolupráci v polovině června při návštěvě Černochové. Po ruské invazi na Ukrajinu začala Bratislava připravovat předčasné ukončení provozu bitevníků ruské výroby MiG-29, zatímco objednané americké stíhačky F-16 země podle dostupných informací dostane až za dva roky. Zpoždění dodávek slovenské ministerstvo obrany letos v březnu zdůvodnilo problémy se subdodávkami způsobenými epidemií covidu-19 i nedostatkem čipů na světovém trhu.

Není vyloučeno, že starší letouny předá Bratislava Kyjevu. „Jednáme s našimi partnery a spojenci o tom, co dále budeme s těmito stroji dělat. U nás je politická vůle a má to i smysl, abychom pomohli těm, kdo to potřebují,“ řekl. Slovensko má podle dostupných informací zhruba desítku strojů MiG-29.

  Ministři: České a portugalské firmy by mohly spolupracovat na trzích v Africe

Česká armáda má dlouholeté zkušenosti s ochranou nebe v zahraničí, do střežení vzdušného prostoru členských států NATO se zapojuje od roku 2009. Na začátku letošního dubna české gripeny převzaly dohled nad vzdušným prostorem pobaltských zemí. Na Slovensku bude česká armáda ochraně vzdušného prostoru velet. Česko už také velí mnohonárodnímu bojovému uskupení NATO, které po ruském napadení Ukrajiny vzniklo na Slovensku.

Česko a Slovensko společně v otázce obrněnců

Česká republika a Slovensko se dohodly na společném postupu při nákupu švédských pásových bojových vozidel CV90, dohodu v sobotu také podepsali Černochová a Naď. Česko v červenci zrušilo tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun a rozhodlo se oslovit přímo švédského výrobce BAE Systems.

Slovenská vláda si už v červnu vybrala Švédsko jako dodavatele 152 obrněnců CV90 v hodnotě zhruba 1,69 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Nabídky Bratislavě v rámci připravovaného mezivládního kontraktu předložily také Maďarsko, Španělsko a Polsko.

zdroj: ČT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com