Rakouský kancléř podporuje zavedení cenového stropu u elektřiny na úrovni EU

irozhlas.cz

Rakouský kancléř Karl Nehammer podporuje zavedení cenového stropu u elektřiny na úrovni Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes uvedl v prohlášení zveřejněném jeho kanceláří. Pro zastropování cen energií na evropské úrovni se v pátek vyslovil český premiér Petr Fiala. Česká republika, která v tomto pololetí předsedá Evropské unii, urychleně svolává radu ministrů, na níž chce diskutovat o možných mimořádných energetických opatřeních.ч

„Musíme konečně zastavit šílenství na energetických trzích. A to se může povést jen díky evropskému řešení,“ uvedl Nehammer. Doplnil, že se k zastropování pokusí přesvědčit lídry unijního bloku.

„Trh se ve své aktuální podobě sám nereguluje. Vyzývám všech 27 států EU, aby táhly za jeden provaz a zastavily cenovou explozi,“ sdělil také kancléř.

Rakousko silně závisí na ruském plynu, a to hlavně jeho průmysl a teplárenství. Před zahájením ruské invaze na Ukrajinu tvořil plyn z Ruska asi 80 procent rakouských dodávek, uvedl Reuters. Většina elektřiny v Rakousku ale pochází z obnovitelných zdrojů, a Rakušané tak nemají velké pochopení pro to, že na trhu jsou ceny plynu a elektřiny úzce propojeny, podotkla agentura.

Podle Nehammera by se ceny elektřiny měly od plynu oddělit, aby se přiblížily výrobním nákladům. „Nemůžeme nechat (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby každý den určoval ceny elektřiny v Evropě,“ uvedl kancléř. Doplnil, že o možných opatřeních, která mohou být rychle přijata, mluvil se svými protějšky z Německa Olafem Scholzem a Česka Petrem Fialou.

Český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v pořadu na CNN Prima News dnes řekl, že nenajde-li EU společné řešení ohledně rostoucích cen energií, je česká vláda připravena přijít s vlastním řešením. Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček byl naopak ve stejném pořadu k řešení na úrovni EU skeptický. Poukázal na to, že mnohé země už ceny zastropovaly samy a společné řešení jim nemusí vyhovovat i kvůli rozdílným energetickým zdrojům.

  Putin: Rusko pokračuje v ofenzivě na Donbasu nehledě na protiútok

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com