Británie dnes před očima celého světa pohřbí královnu Alžbětu II.

Británie dnes pohřbí královnu Alžbětu II. Ve Westminsterském opatství a na hradě Winsdor se budou konat celkem tři smuteční obřady. Největší z nich, pro až 2000 hostů z celého světa, začne ve 12:00 SELČ. Druhého se odpoledne zúčastní 800 hostů a třetího večer jen královská rodina. Stanice BBC akci označila za „nejsložitější bezpečnostní operaci, jakou kdy Londýn zažil“.

V 07:30 SELČ se dnes pro veřejnost uzavře Westminsterský sál v sídle parlamentu, kde byla od středy na katafalku vystavená rakev s královninými pozůstatky. Rakev se během dne několikrát přesune a ve smutečních průvodech ji doprovodí král Karel III. i další členové královské rodiny.

Do Londýna o víkendu kvůli pohřbu přicestovaly desítky světových státníků, mimo jiné prezident Spojených států Joe Biden nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Česko zastupuje premiér Petr Fiala.

Britská média o pohřbu Alžběty II. hovoří jako o největší policejní akci v britské historii. V ulicích Londýna se dnes budou mísit historické obřadní zbraně s moderními zbraněmi policistů a vojáků. Do bezpečnostních akcí jsou zapojené tajné služby i protiteroristické složky. Policie návštěvníky metropole, kterých by podle některých odhadů mohl být milion, žádá, aby spolupracovali a upozornili na cokoli podezřelého.

Alžběta II. bude při soukromém obřadu královské rodiny v půl deváté večer SELČ uložena na hradě Windsor do královské hrobky po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu. Státní smutek bude na žádost nového krále pokračovat do 26. září.

ČTK

  Po celé Francii se protestuje proti návrhu zákona o bezpečnosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com