Rusko propustilo 215 Ukrajinců zajatých po bitvě o Mariupol, tvrdí Kyjev

Rusko propustilo 215 Ukrajinců, které zajalo po vleklé bitvě o přístavní město Mariupol, uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Mezi propuštěnými zajatci jsou podle něj i velitel a zástupce velitele pluku Azov, který vedl většinu bojů. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských zajatců a Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, který čelil obvinění z velezrady. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Tento krok je podle Reuters nečekaný. Ruskem podporovaní separatisté totiž minulý měsíc prohlásili, že s příslušníky pluku Azov, které Moskva označuje za nacisty, bude veden soudní proces. Ukrajina toto označení odmítá.

Jermak vedl, že mezi propuštěnými zajatci jsou velitel Azovu podplukovník Denys Prokopenko a jeho zástupce Svjatoslav Palamar. Na svobodě je také Serhij Volynskij, velitel 36. námořní brigády ukrajinských ozbrojených sil.

Tito tři muži pomáhali vést několikatýdenní odpor z bunkrů a tunelů pod obřími ocelárnami v Mariupolu, strategickém přístavu na jihu země. V květnu se spolu se stovkami bojovníků Azova vzdali silám podporovaným Ruskem.

Veřejnoprávní vysílací společnost Suspilne uvedla, že výměna se uskutečnila poblíž severoukrajinského města Černihiv.

Minulý měsíc šéf Ruskem podporované separatistické správy ve východoukrajinském Doněcku uvedl, že soud se zajatými příslušníky jednotky Azov proběhne do konce léta.

Pluk Azov, který vznikl v roce 2014 jako domobrana pro boj s Ruskem podporovanými separatisty, popírá, že by byl fašistický. Ukrajina tvrdí, že se jednotka po svém radikálním nacionalistickém počátku reformovala.

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí ve středu informovalo, že Rusko dnes propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce. Někteří z nich bojovali u Mariupolu.

Ukrajinské i ruské síly od začátku konfliktu zajaly stovky nepřátelských bojovníků a od té doby došlo k několika výměnám zajatců.

ČTK

  USA pošlou Ukrajině protitankové náboje z ochuzeného uranu, píše Reuters

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com