Fiala promluvil k lídrům Evropy: Ukrajina vyhraje, pravda je na její straně

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek přivítal na Pražském hradě více než čtyři desítky státníků. V úvodním projevu je vyzval, aby nepřestávali podporovat Ukrajinu ve válce proti agresivnímu Rusku, současně odsoudil referenda v okupovaných oblastech. Čtvrteční neformální summit by se pak kromě války na Ukrajině měl věnovat i otázkám energetiky či bezpečnosti.

„Evropa musí nyní řešit mnoho problémů a my se zde setkáváme, abychom diskutovali o jejich řešení. Nejzávažnějším problémem je válka na Ukrajině. Pořádání referend na Ruskem okupovaných územích byl špinavý trik a mezinárodní společenství to nemůže brát vážně,“ prohlásil český premiér Petr Fiala na úvod čtvrtečního neformálního summitu evropských zemí.

Na historicky první jednání širšího formátu evropských zemí, tzv. Evropského politického společenství (EPC), které se koná na Pražském hradě, dorazili státníci ze 45 zemí. Mezi nimi například francouzský prezident Emmanuel Macron či jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan nebo britská premiérka Elizabeth Trussová.

Fiala při zahájení vyzdvihl motto, které je na prezidentské standartě vlající na Hradě, a to „Pravda vítězí“.

„Chápeme, že je těžké čelit zlu, ale pravda vítězí. Může to chvíli trvat, ale nakonec všichni ve svých srdcích víme, že Ukrajina vyhraje, protože pravda je na jejich straně,“ dodal k válce, kterou v únoru rozpoutal ruský prezident Vladimír Putin, když vojensky napadl Ukrajinu.

Český premiér současně vyzval přítomné státníky, aby vytrvali v podpoře Ukrajiny.

Na programu bilaterální schůzky

Během čtvrtka se politici zúčastní několika jednání u kulatého stolu, prostor bude také na bilaterální schůzky. Cílem summitu není podle Fialy vytvářet novou evropskou instituci, ale pouze umožnit lídrům zemí neformálně diskutovat problémy, s nimiž se Evropa nyní potýká.

„Pointa je jednoduchá: vést upřímnou diskusi o společných zájmech, ale mluvit také o sporných tématech,“ přiblížil Fiala. Kromě války by tedy tématem měla být například migrace a s ní spojená bezpečnost Evropy, rostoucí inflace či vysoké ceny energií.

  CVVM: Rozdělení Československa bylo podle poloviny veřejnosti správné

V souvislosti s cenami energií připomněl závislost evropských zemí na Rusku a jeho surovinách.

„Je potřeba se vypořádat s přechodem na udržitelnou energetiku, ale také investovat do bezpečnosti a obrany či se vypořádat s nelegální migrací. To jsou věci, které nám berou energii a oslabují nás v globální konkurenci,“ dodal český předseda vlády.

Zdroj: novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com