Při ruském raketovém útoku na obytné domy v Záporoží zemřela nejméně jedna žena

Ruská armáda zaútočila v noci na čtvrtek raketami na infrastrukturu i obytné domy v ukrajinském Záporoží. Informoval o tom gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch, podle něhož útok nepřežila nejméně jedna žena. Záchranáři pomáhají lidem, kteří se ocitli pod troskami domů a pátrají po přeživších.

Staruch napsal ráno na sociální síti Telegram, že na místě zahynula jedna žena a další člověk zemřel při převozu do nemocnice. Později ale upřesnil, že smrt druhého člověka se nepotvrdila.

Zranění různé závažnosti podle něj utrpělo sedm lidí, a to včetně tříletého dítěte. Zároveň informoval o dalším raketovém útoku.

„Počet obětí mohl být mnohem vyšší, ale díky včasnému a profesionálnímu zásahu záporožských pracovníků státní záchranné služby se již podařilo zachránit 21 lidí,“ zdůraznil Staruch. Upřesnil, že záchranné operace pokračují. Mezi lidmi, které se podařilo vyprostit zpod trosek, je i tříletá holčička.

„Okupant zaútočil raketami na regionální centrum. Jeho cílem byly infrastrukturní objekty,“ citovala gubernátora předtím agentura Unian.

„Dodržujte bezpečnostní pravidla, zůstaňte na bezpečných místech, nepřibližujte se k oknům, nefotografujte důsledky náletů. Není třeba informaci o úderech šířit,“ vzkázal Staruch místním obyvatelům.

Útoky na Charkov

Ruským útokům v noci na dnešek čelil také Charkov, uvedl podle serveruUkrajinska pravda starosta města Ihor Terechov, podle nějž Rusové zaútočili na objekt infrastruktury v jedné ze čtvrtí města.

Úder byl zřejmě proveden drony, které se po zasažení cíle zničí, sdělil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Ukrajina v poslední době opakovaně hlásí útoky těmito bezpilotními letouny, které jsou určeny k tomu, aby samy posloužily k přímému útoku na cíl.

Ukrajinská armáda v těchto dnech úspěšně postupuje proti ruským okupačním jednotkám na východě a jihu země. Prezident Volodymyr Zelenskyj průběžně informuje o dalších osvobozených vesnicích.

  NYT: USA připravují plány pro případ, že by Rusko použilo nejsilnější zbraně

V Ruskem okupované Záporožské oblasti se nachází jaderná elektrárna, kterou ruské jednotky obsadily v březnu, ale obsluhují ji stále Ukrajinci. Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil vládě elektrárnu převzít do ruského vlastnictví.

Záporožská oblast je jedním ze čtyř ukrajinských regionů anektovaných Ruskem. Kyjev nehodlá nelegální zábor území přijmout a s ruským krokem nesouhlasí mnoho spojenců Ukrajiny.

Zdroj: iRozhlas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com