Mobilizace v Rusku – chaos a nevysvětlitelná úmrtí

Kreml pokračuje v mobilizaci a chce získat výhodu ve vojenských operacích na Ukrajině. Podle některých zpráv je proces chaotický a nesystematický. Radio Liberty, sibiřská pobočka Rádia Svobodná Evropa, informuje o ruských rodinách těžce zasažených Putinovou mobilizací.

 Nově přijatí vojáci hlásí, že jim často chybí jídlo a voda. Na sociálních sítích kolují videa branců, kteří si stěžují na hroznou situaci a špatnou organizaci celé mobilizace. Na kontrolním stanovišti je vidět logistický důstojník, který vojákům radí, aby si koupili vlastní vojenskou výstroj nebo přivezli manželky s lékárničkami a hygienickými potřebami.

 Rádio Svobodná Evropa s odvoláním na zpravodajské zdroje a místní aktivisty uvádí, že počet úmrtí, včetně sebevražd, v Rusku roste. Mnoho případů také zůstává neobjasněno.

 Jako příklad zpráva uvádí příběh Alexandra Koltuna, 35letého otce šesti dětí. Pouhé čtyři dny po vyhlášení mobilizace předstoupil před návrhovou radu v Bratsku na Sibiři. Spolu s dalšími branci byl téhož dne poslán do Novosibirsku, aby se připravil na operace v první linii. Podle jeho příbuzných však o devět dní později zemřel.

 Koltunova matka, Elena Gudova, řekla sibiřské pobočce Rádia Svobodná Evropa: „Moje snacha mi uprostřed noci v slzách volala a řekla, že Sasha zemřel.“ A dodal: „Každá matka by si měla dvakrát rozmyslet, než tam pošle svého syna.“

 Koltun dříve sloužil ve vzdušných silách. Proto se stal ideálním kandidátem na mobilizaci. Putinův rozkaz dává přednost mužům v záloze nebo těm, kteří již vojenskou službu absolvovali.

 Její syn podle Gudové věřil, že čím dříve vstoupí do armády, tím dříve se vrátí. V protokolu žena také uvedla, že Alexander přivezl do Novosibirsku 7 000 rublů, ale již 2. října volal svým příbuzným, že nejsou žádné peníze.

Opilí branci

Můj syn řekl, že ostatní branci na nástupišti hodně pili. „Běhali jsme tam a zpět. Všichni jsme byli opilí, nedali nám uniformu, nedali nám jídlo,“ citovala Elenu po telefonu Alexandrova matka.

  Důkaz nebo výlet s mnoha neznámými

 V den smrti svého syna dostala fotografii od rodinného přítele, který se s Alexandrem zmobilizoval. Na fotce se svíjel bolestí.

 „Nedávno mu byla diagnostikována kýla, ale řekl, že mu nevadí vstoupit do armády. Nemůžu uvěřit, že neprošel ani základní zdravotní prohlídkou! — řekla o svých pocitech matka zesnulého vojáka Rádiu Svobodná Evropa.

 Ani od vojenského komisariátu, ani od vojenských komisariátů rodina nedostala jediný dopis. Neexistovala žádná kondolence ani vysvětlení k smrti jejího syna.

 Podle matky úředníci pouze informovali rodinu, že tělo bude přivezeno z Novosibirsku 10. října a nabídli 180 000 rublů za převoz. Vedení města pak nabídlo, že rodině zaplatí dopravu. „Ještě nemáme úmrtní list. Vypadá to, že měl infarkt, ale neměl žádné problémy se srdcem, “dodala matka zesnulého vojáka.

 Podle Rádia Svobodná Evropa takových incidentů přibývá. Zpráva také upozorňuje na případ Denise Kozlova z Čeljabinské oblasti ve středozápadním Rusku.

Bez komise rovnou do autobusu

Kozlov byl mobilizován 27. září. Jeho matka Zoya ve zprávě uvedla, že od dětství snil o tom, že se stane vojákem.

 Kozlov měl natrženou chrupavku v koleni, a tak když odevzdal zdravotní průkaz na vojenskou matriku a nástup, matka si myslela, že se přece jen nedovolá.

 „Ale tady se neplatilo žádné poplatky, takže mého syna posadili do autobusu spolu s lístkem,“ pokračovala Zoya.

„Věřili jsme, že jiná lékařská komise vyhodnotí jeho případ na základě lékařských záznamů a pošle ho domů.“ Syn se vrátil za tři dny, už v sanitce a na nosítkách. Podle zpráv měl Kozlov zlomený nos a pohmožděniny na těle.

 „Někdo ho musel krutě zmlátit, ale teď nemůžu nic dokázat,“ dodala matka zesnulého vojáka, která je k vyšetřování smrti svého syna skeptická. „Nemáme dokumenty, které by dokazovaly, že můj syn byl bit a nezemřel na fiktivní nemoc. Vím, jak se tady taková vyšetřování provádějí,“ řekla Zoya, Denisina matka. Kozlov byl pohřben 3. října. Jsou to jen tři dny, co ho přivezli domů.

  Analýza důsledků mezinárodní podpory munice pro Ukrajinu

Autor: Václav Horák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com