Američané posílají Ukrajincům protiletecké systémy, které sestřelí na nebi cokoliv

Američané předají Ukrajincům dva moderní protiletecké obrany NASAMS. Podle serveru Defense News o tom v úterý informoval americký zbraňový gigant Raytheon Technologies, který se na výrobě sofistikovaných norských systémů podílí. Ukrajinci by si je měli převzít v následujících dnech.

„Právě jsme dodali dva systémy NASAMS. Před pár týdny jsme je předali (americké) vládě. Brzy budou rozmístěny na Ukrajině,“ prozradil výkonný ředitel Raytheon Technologies televizi CNBC.

„Jedná se o systém protivzdušné obrany krátkého až středního dosahu. Může odpalovat rakety AIM-120, které dokážou sestřelit cokoliv na nebi; od dronů až po balistické střely,“ dodal.

O spolehlivosti systému NASAMS svědčí mimo jiné to, že se jedná o protiletadlovou ochranu, která střeží hlavní město Spojených států Washington.

Američané dva systémy NASAMS předají v rámci rychlé odpovědi na plošné raketové útoky a nálety sebevražedných dronů, které Rusové zahájili v posledních týdnech. První dva komplety, o nichž hovořil zástupce výrobce, slíbil Washington ukrajinské armádě v řádu týdnů. Šest dalších dorazí v delším časovém horizontu. První dva mohly být vyrobeny tak rychle proto, že je měla firma Raytheon Technologies už téměř zkompletovány.

Podle agentury Nexta jsou už systémy na ukrajinském území.

To nicméně Američané nepotvrdili. Nejmenovaný představitel Pentagonu řekl serveru Defense News, že Ukrajinci budou o operačním rozmístění poskytnutých systémů sami informovat a že by to mělo být v řádu týdnů, možná dřív.

Zdroj: novinky.cz

  Při střelbě ve škole v ruském Iževsku zemřelo 13 lidí, z toho sedm dětí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com