V Brně dnes zazní slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha rekrutů dnes druhým rokem zazní v Brně. Přísaha je obvyklou součástí oslav výročí vzniku československého státu a konává se na Hradčanském náměstí u Pražského hradu, účastnila se jí i hlava státu. V Brně rekruti přísahali i loni.

Věrnost České republice slíbí 330 nových studentů Univerzity obrany a také šest studentů vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Přísaha zazní v dopoledních hodinách v kasárnách v Šumavské ulici. Mluvčí Univerzity obrany Vladimír Šidla uvedl, že slavnostní akt přísahy je rozhodujícím závazkem, který na sebe dobrovolně berou noví příslušníci české armády. „Její složení je vyjádřením jejich odhodlání sloužit své zemi a sepětí vojáka se zájmy a osudy národa,“ uvedl Šidla.

V Brně se přísaha uskutečnila už v roce 2017, tehdy se konala na náměstí Svobody. Akce se na Moravu podle tehdejšího vyjádření ministerstva obrany přesunula na žádost regionů, aby se uskutečnila v místech, kde se nováčci na svoji další službu v armádě připravují. Rekruti přísahali v Brně i loni, kdy byla podle ministerstva obrany volba místa konání motivována tím, že většina přísahajících jsou studenti univerzity. Obdobně je tomu podle generálního štábu armády i letos.

ČTK

  Šéf statistického úřadu: Pokud lidé sčítání vyplňovali a systém spadl, budou muset začít od začátku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com