Výcvik Ukrajinců pro obsluhu systémů Patriot se uskuteční v USA, píší média

Pentagon plánuje výcvik ukrajinských vojáků v souvislosti s obsluhou systémů protivzdušné obrany Patriot na území Spojených států, napsaly dnes s odkazem na zdroje obeznámené se situací servery The Washington Post (WP) a CNN. Podle CNN výcvik Ukrajinců může začít už příští týden, američtí činitelé obecně dříve hovořili o lednu.

Výcvikový program se uskuteční na vojenské základně ve Fort Sill ve státě Oklahoma. Tam Spojené státy cvičí k obsluze a údržbě tohoto pokročilého systému protivzdušné obrany své vlastní vojáky.

Americký prezident Joe Biden v závěru loňského prosince v rámci návštěvy svého ukrajinského kolegy Volodymyra Zelenského ve Washingtonu slíbil Kyjevu balík pomoci, jehož součástí je právě i systém Patriot. Tehdy ale uvedl, že Spojené státy poskytnou ukrajinským silám výcvik v obsluze tohoto systému ve třetí zemi.

CNN připomíná, že Spojené státy už dříve vojáky z Ukrajiny na výcvik na svém území přijaly, mimo jiné pro obsluhu bezpilotních letounů.

Představitelé Pentagonu dnes odmítli plán na výcvik ukrajinských vojáků komentovat, podotýká WP. Laura Cooperová, která se v Pentagonu zaměřuje na záležitosti kolem Ruska a Ukrajiny, ale minulý týden uvedla, že výcvik začne v lednu a potrvá několik měsíců.

Ukrajina se od loňského 24. února brání invazi ruských sil, v posledních týdnech se brání opakovaným ruským vzdušným úderům proti své energetické infrastruktuře. Finančně, humanitárně i vojensky ji podporují západní státy včetně Evropské unie, Británie či Spojených států.

ČTK

  Po ostřelování Záporoží jsou desítky mrtvých či zraněných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com