Zelenskyj označil útok na dům v Dnipru za válečný zločin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok na obytný dům ve východoukrajinském městě Dnipro za válečný zločin. Ve svém dnešním večerním projevu podle stanice CNN slíbil, že pachatelé stanou před soudem. Při sobotním zásahu rezidenční budovy, který ukrajinští představitelé připisují ruské armádě, zemřelo nejméně 40 lidí včetně tří dětí, dalších 25 lidí se podle ukrajinských úřadů stále pohřešuje.

„Všichni, kdo jsou vinni tímto válečným zločinem, budou identifikováni a postaveni před soud,“ uvedl ukrajinský prezident. „Tento úder na Dnipro, stejně jako další podobné útoky, spadá pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu. A my využijeme všech dostupných možností – jak národních tak mezinárodních – k tomu, aby všichni ruští vrazi, všichni, kdo vydávají a vykonávají rozkazy k raketovému teroru proti naším lidem, dostali zákonné tresty. A aby si své tresty odpykali,“ dodal Zelenskyj.

Kreml dnes odmítl, že by ruské invazní síly mířily na civilní budovu v Dnipru. Za sobotní zásah je podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova zodpovědná ukrajinská protiletecká obrana a protiletecké střely. Ukrajinská armáda už dříve uvedla, že budovu v Dnipru zasáhla ruská raketa Ch-22 a uvedla, že nedisponuje zbraněmi, které by Ch-22 dokázaly sestřelit. Tvrzení Kyjeva podporuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu na základě technických parametrů střel Ch-22 a ukrajinské protiletecké obrany.

Rusko zahájilo plnou invazi na Ukrajinu loni 24. února. Od té doby tvrdí, že neútočí na civilní cíle, což ale odmítají jak ukrajinští představitelé, tak západní pozorovatelé. O útocích na ukrajinská města a další civilní cíle také hovoří četná svědectví a důkazy.

Ukrajina v sobotu čelila další velké vlně ruských vzdušných útoků. V několikapatrové zasažené budově v Dnipru žilo na 1700 lidí a ukrajinští záchranáři od zásahu nepřetržitě hledají v troskách přeživší. Podle místních úřadů se jim povedlo zachránit čtyři desítky lidí, nejméně 77 lidí utrpělo zranění. Se 40 hlášenými civilními oběťmi se sobotní útok řadí mezi ty nejsmrtelnější na Ukrajině od začátku ruské invaze. Podle posledních informací ukrajinských úřadů se stále pohřešuje 25 lidí.

  USA poskytnou Ukrajině kazetovou munici

Ukrajinci mezitím podle agentury Reuters truchlí nad oběťmi v Dnipru. Lidé například nechávali u provizorního památníku poblíž zasaženého obytného bloku květiny nebo plyšové hračky. Zelenskyj večer na svém telegramovém účtu uvedl, že tragédie v Dnipru a ruské přípravy na nový pokus o převzetí iniciativy ve válce, ukazují na nutnost rychlejšího rozhodování o dodávkách zbraní pro Ukrajinu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com