Zelenskyj v rámci boje s korupcí slíbil tolik změn, kolik bude třeba

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že při boji s korupcí provede tolik personálních změn, kolik bude třeba. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajinské bezpečnostní složky během dne podnikly domovní prohlídky například u bývalého ministra vnitra Arsena Avakova nebo miliardáře Ihora Kolomojského.

„Bohužel, v některých oblastech je jediným způsobem, jak zaručit právní stát, výměna vedení… změn bude tolik, kolik bude třeba,“ řekl Zelenskyj ve svém tradičním večerním videoposelství, v němž se věnoval dnešním zásahům bezpečnostních složek.

„Dnes byli odvoláni šéfové celních úřadů. Proti některým propuštěným bylo zahájeno disciplinární řízení,“ dodal ukrajinský prezident, jenž dále řekl, že důležitá je zejména „čistota procesů“ na ministerstvu obrany a v armádě.

Stanice CNN napsala, že ukrajinské bezpečnostní složky dnes provedly sérii protikorupčních razií napříč zemí. Ukrajinská tajná služba SBU podnikla domovní prohlídku i u exministra vnitra Avakova nebo oligarchy Kolomojského. SBU také oznámila, že odhalila rozsáhlé zpronevěry ve společnostech Ukrnafta a Ukrtatnafta, které Kolomojskému až do loňského listopadu zčásti patřily.

Kriminalisté provedli prohlídky také u vedení daňové správy v Kyjevě. Později oznámili, že získali důkazy svědčící o daňových machinacích a podvodech s vracením daně z přidané hodnoty v řádu desítek miliard hřiven.

SBU kromě toho podle CNN obvinila bývalého vedoucího oddělení pro nákupy na ministerstvu obrany ze zpronevěry – viní ho z toho, že pořídil pro ukrajinskou armádu téměř 3000 neprůstřelných vest za více než 100 milionů hřiven, přičemž výzbroj nesplňovala požadavky, aby řádně chránila ukrajinské vojáky.

Šéf poslaneckého klubu prezidentovy strany Sluha národa Davyd Arachamija dal zmiňované razie do souvislosti s protikorupčním tažením šéfa státu Zelenského.

ČTK

  Papež nevyzýval Ukrajinu, aby se vzdala, ale aby zahájila jednání, tvrdí Vatikán

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com