Poslanci po noční přestávce opět jednají o valorizaci penzí

Sněmovna se dnes ráno po čtyřhodinové noční přestávce vrátila k debatě o tom, zda má ve stavu legislativní nouze projednávat sporný vládní návrh na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů. O přestávku požádaly po 16 hodinách nepřetržitého jednání opoziční kluby ANO a SPD. Ke slovu se do debaty dostal v 6:03 první poslanec bez přednostního řečnického práva, kterým byl Radek Koten z klubu SPD. Dosud mohli vystoupit jen řečníci s přednostním právem, ostatní poslanci mohli debatovat prostřednictvím dvouminutových poznámek.

Stav legislativní nouze umožňuje schválit návrh zákona třeba během jediného dne, a to včetně případných pozměňovacích návrhů. Sněmovna však musí hlasovat o tom, zda stav legislativní nouze trvá.Tento způsob projednávání zákonů používala hlavně bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) během pandemie covidu.

Schůze Sněmovny ke spornému vládnímu návrhu, který chce vláda prosadit ve zkráceném řízení ve stavu legislativní nouze, začala v úterý v 10:00. Debata zatím trvala 16 hodin. Dnes se očekává, že Sněmovna dopoledne přeruší své jednání, aby mohly zasednout sněmovní výbory, které na dnešek svolaly své schůze.

Opozice již předem avizovala, že kvůli vládnímu návrhu spustí obstrukce. Opoziční řečníci zpochybňují důvody pro vyhlášení stavu legislativní nouze. Tvrdí, že pro tento způsob projednávání není důvod, a obviňují vládu, že o nutnosti mimořádné valorizace důchodů věděla předem, ale vyčkávala kvůli výsledku prezidentských voleb. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) to odmítá. Rozhodujícím impulzem pro vládní návrh podle něj byla až čísla o lednové inflaci, která zveřejnil Český statistický úřad 10. února.

ČTK

  Ve vážném stavu je rekordních 1531 lidí, zemřelých téměř 20.000

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com