Čína kritizuje setkání Lipavského s Tibeťany, ČR se má vyvarovat výtržností

Mluvčí čínského velvyslanectví v Praze dnes vyzval Česko, aby se vyvarovalo dalších výtržností ve vztazích mezi oběma zeměmi a respektovalo závazek jedné Číny. Ambasáda tak reagovala na úterní schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zástupci tibetské komunity v Indii. Šéf české diplomacie po něm uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost.

Lipavský po setkání novinářům na místě řekl, že tibetská strana oceňuje, jak česká společnost podporuje otázku lidských práv a tibetské autonomie v rámci Číny. „Lidskoprávní situace není vůbec jednoduchá, Čína uplatňuje v tuto chvíli v Tibetu podobnou politiku jako v Sin-ťiangu, probíhá tam tvrdé počínšťování,“ uvedl ministr.

Proti setkání se dnes na webu ohradilo velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze. „Čínská strana znovu vyzývá příslušnou českou stranu k tomu, aby dodržovala politický závazek jedné Číny, přestala využívat otázky související s Čínou k politické manipulaci a vyvarovala se vytváření dalších výtržnosti a překážek v rozvoji čínsko-českých vztahů,“ napsal mluvčí ambasády.

Tibetskou exilovou vládu považuje Čína za ilegální separatistickou skupinu. „Čína se důrazně staví proti jakémukoli kontaktu oficiálních činitelů jakékoli země z jakéhokoli důvodu s tou organizací,“ uvedl mluvčí čínské ambasády v Praze.

Lipavský v úterý uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost. „Nevím, jestli nějaká reakce (Číny) přijde nebo nepřijde, ale česká zahraniční politika se nedopustila ničeho, co by překračovalo dosavadní naši konzistentní politiku v té věci,“ dodal šéf české diplomacie.

Čína tvrdí, že Tibet osvobodila a zlepšuje osud jeho obyvatel financováním ekonomického rozvoje. Tibeťané však Peking viní z toho, že utlačuje místní obyvatele, jazyk i kulturu. I loňské setkání Lipavského s předsedou tibetské exilové vlády Penpou Ccehringem ve Washingtonu Čína ostře odsoudila.

ČTK

  Po srážce vlaků u Domažlic dva mrtví, několik těžce zraněných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com