Pavel navštíví v prvních 100 dnech všechny sousedy ČR, Brusel a Kyjev

Zvolený prezident Petr Pavel hodlá v prvních sto dnech ve funkci navštívit všechny sousední země a zamíří také do Bruselu. V dubnu chce jet na Ukrajinu, která čelí ruské agresi. Pavel to řekl na dnešní debatě časopisu Respekt v pražském kulturním centru DOX. Funkci hlavy státu převezme Pavel při inauguraci, která se uskuteční 9. března.

Svými zahraničními cestami chce dát Pavel najevo, že Česká republika je na prezidentské úrovni zpátky u aktivního pojetí zahraniční politiky. „Já nepředpokládám, že bych se v tomto období měl vypravovat někam dál, protože naše okolí považuji skutečně za prioritu,“ uvedl ke svým plánům na prvních sto dní ve funkci.

První cesta prezidenta Pavla hned po inauguraci povede tradičně na Slovensko. Následně pojede do Polska a 21. a 22. března do Německa. V dubnu má Pavel v plánu navštívit sídla Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO) v Bruselu. Týž měsíc chce jet na Ukrajinu.

V květnu hodlá nový český prezident navštívit Maďarsko a Rakousko. Pozvání na cestu do Vídně dostal Pavel při čtvrtečním setkání s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem, který byl na návštěvě Prahy, aby se rozloučil s končícím prezidentem Milošem Zemanem. „Děkuji a v květnu se budeme těšit na schůzku i na sachr,“ napsal Pavel s nadsázkou na twitteru a vzkaz doplnil fotografií z neformálního setkání s Van der Bellenem v malostranské restauraci U Glaubiců.

Zájem o návštěvu Ukrajiny projevil Pavel už krátce po zvolení novým českým prezidentem. Uvedl tehdy, že by Kyjev rád navštívil společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na konci ledna Pavla pozval k návštěvě napadené země ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v telefonickém rozhovoru Pavlovi poděkoval za podporu Ukrajiny. O návrh termínu návštěvy Pavel ukrajinskou stranu požádal v únoru.

  Šéf žalobců Zeman: Můj nástupce by měl být nejlépe zevnitř soustavy. Kostlivce ve skříni nemám

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com